Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda toplam 55 kişinin tutuklandığını söyledi.
Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermemek için soruşturmaların titizlikle devam ettiğini belirtti. Sivas Adliyesi’nde şimdiye kadar 37 hakim ve savcının tutuklandığını ifade eden İrcal, "15 Temmuz darbe girişimi milletimizin feraseti nedeni ile akamete uğraması, başarısızlığa uğraması neticesinde tabi devletimiz bazı tedbirler almak zorunda. İlk önce kendini, daha sonra da sorumlu olduğu milletini korumak zorunda. Soruşturmalar da bu kapsamda yürütülüyor. İnce eleyip sık dokuyoruz, mağduriyete sebep olmamak için çok uğraşıyoruz. Fakat bu örgüt maalesef istihbarat örgütlerine taş çıkartacak kadar gizliliğe riayet eden, çok gizli bir yapılanması olan örgüt. Hücre tipi yapılanmadan bahsediliyor. Demek ki niyetleri başka olduğu için böyle bir yapılanmaya gitmişler. Bu nedenle deliller bulmak ve bunların suçlarını delillendirmek de çok titiz çalışma gerektiriyor. Bu kapsamda yürüttüğümüz soruşturmalarda şuana kadar adliyemizden 37 hakim ve savcı tutuklandı, bunların 7’si hakkında adli kontrol verildi, 3 kişi yakalamalı olarak firari hakim savcımız var. HSYK’nın son dün aldığı karar gereğince de 8 hakim savcı açığa alındı. Bunların gözaltı işlemleri yapıldı, arama, el koyma ve diğer işlemleri devam ediyor. Henüz bir tutuklama konusunda veya başka bir tedbir konusunda dosyadaki delil durumuna bakılacak, buna göre soruşturma yönlendirilecek" dedi.
FETÖ soruşturmaları kapsamında asker dahil şimdiye kadar 55 kişinin tutuklandığını söyleyen İrcal, "Tabi sırf hakim savcı yönünde devam etmiyor bu soruşturmalar. Asker ayağı var, diğer kurumlardaki kamu görevlileri ayağı var, sivil vatandaş ayağı var. Bu kapsamda da tutuklamalar yapıldı. Diğerleri olarak söylersem asker de dahil buna 55 tutuklu ve 46’da adli kontrol kararımız var. 10 tane de yakalamalı olarak da aranan şahsımız var, 20’de tabi şuan itibari ile bu sayı değişiyor, gözaltında şüpheli var" diye konuştu.
"Bizlere yardımcı olun"
FETÖ mensuplarına ilişkin her türlü bilgi ve belgelere ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan İrcal, "Tabi ben vatandaşlarımızdan, özellikle Sivas halkından şunu talep ediyorum; bu yapıya ilişkin bildikleri, bilgi, doküman varsa bunu bir şekilde bize iletmelerini istiyorum. Bu bir vatandaşlık görevidir, bu bir devlet millet meselesidir, istikbal meselesidir. Türk Ceza Kanunu’ndaki 220’nci maddemiz etkinlik pişmanlık hükümlerini düzenlemektedir. Bundan faydalanmalarını istiyorum, eğer bu yapı ile yolları bir şekilde kesişmişse, bir şekilde bunlarla buluşmuşlarsa devletimiz adildir, devletimiz kimseye zulüm etmez. Tabi bu delillendirme çalışmalarında verecekleri bilgiler, belgeler bizim için çok önemli olabiliyor bazen. Ben bu konuda herkesi yardıma, desteğe davet ediyorum. Bu hain girişimin başarısızlığa uğratılmasında şehitlik mertebesine ulaşan vatandaşlarımıza Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum, yaralı olan vatandaşlarımıza da en kısa sürede acil şifalar diliyorum. Allah devletimize, milletimize böyle bir hainliği bir daha yaşatmasın, bir daha göstermesin" şeklinde konuştu.