Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, darbe girişimcileri tarafından kentin sıkı yönetim komutanı olarak ilan edilen 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman’ın tutuklandığını, 5 cumhuriyet savcısı ve 3 hakimin gözaltına alındığını söyledi.
Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturmalara yönelik yazılı açıklama yaptı. Bingöl’de isyana açıktan destek veren ve bu maksatla eyleme girişen askeri ve sivil yetkili görevlilerden kimsenin olmadığını belirten Bektaş, "Yine de her ihtimale karşı Cumhuriyet Başsavcılığımızca basına yansıyan görüntüler ve haberler dikkate alınarak saat 23.00 sıralarında soruşturma açılarak, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığının silahlı örgütü vasıtaları ile anayasal düzeni değiştirmeye çalışarak TCK’nın 309.Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs TCK’nın 311 ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs TCK’nın 312 maddelerindeki suçlardan re’sen Bingöl ilinin girişlerinde, çıkışlarında ve meydanlarda söz konusu isyana katılan kamu görevlilerinin gerekirse silah ve zor kullanılarak yakalanmaları ve gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir" dedi.
Gece boyunca Bingöl il ve ilçelerinde söz konusu isyana destek veren kamu görevlilerinin tespit edilmeye çalışıldığını ifade eden Bektaş, "Çeşitli askeri birliklere gönderilen ve sözde bulunduğu ilin sıkı yönetim komutanı olarak ilan edilen 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman ile FETÖ/PDY’nin yargı içinde uzantısı olan örgüte üye olmak ve silahla isyana destek olmak suçları ile Bingöl merkezde görev yapan 1 Cumhuriyet Savcısı, 1 Hakim ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı mülhakatlarda görev yapan 4 cumhuriyet savcısı ile 2 hakim hakkında soruşturma başlatılmış, bu kişiler hakkında yakalama ve göz altına alınması yönünde Bingöl merkez ve İlçe Sulh Ceza Hakimlikleri’nce kararlar verilmiştir. 5 cumhuriyet savcısı ve 3 hakim yakalanarak gözaltına alınmıştır. 49. Komando Tugay Komutanı olup sözde Bingöl ili sıkıyönetim komutanı olarak atanan Tuğgeneral Yunus Kotaman ’Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ ve ’Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından Bingöl Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan hazırlık soruşturmaları çok yönlü olarak devam etmektedir" ifadelerini kaydetti.