Iğdır Belediye Başkanı iken ‘PKK’ya üye olmak’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilen M. Nuri Güneş, tahliye oldu.
Karayolu kente gelen ve Digor Kavşağı’nda karşılanan Güneş, Özgür Mahallesi’nde bulunan evine kadar konvoyla getirildi. Evinin önünde kurulan çadırda kendisini karşılamaya gelenlere seslenen Mehmet Nuri Güneş, darbe esnasında yaşamını yitiren vatandaşları rahmetle andığını belirtti. Güneş, “Değerli dostlar öncelikle sizlerin huzurunda zindan yaşamındaki dava arkadaşlarımı selamlıyorum. Ayrıca bu vahşet karşısında yıkım ve katliamla yüz yüze kalan Gever, Sur, Silopi, Nusaybin ve daha nice yerlerde şehit düşen tüm insanlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Yine iktidar ortağının iktidarı paylaşamamaktan kaynaklı 45 yıl öncesinden tohumu ekilen ve beslenen FETÖ terör örgütünün kalkışması sırasında şehit düşen tüm demokrasi şehitlerini rahmetle anıyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.
Türkiye’deki siyasi partilerin ülkenin temel meselelerinde tek din adına, tek dil adına bir araya gelebildiğini belirten Güneş, “En son Yenikapı mitingini gördünüz. Bizler darbe geleneğinin acemisi değiliz. Bizzat tanığıyız. Peki, 250 insan demokrasi adına hiçbir beklentisi olmadan, inanç uğruna kendilerini feda ettilerse, bunun karşılığı OHAL miydi? Bunun karşılığı popülizm miydi? Değildi. Ne pahasına olursa olsun biz iktidar anlayışına karşıyız. İktidar kan, gözyaşı ve acı demektir. Bakın paylaşamadılar. Büyüttüler ve ortak oldular” diye konuştu.
‘Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması insanlık yararınadır’
Güneş, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasının insanlık yararına olacağını söyleyerek, “90 yıldır sürdürdüğünüz yol yol değildir. Ağar ile Çiller ile Kılıçdaroğlu ile emrinize aldığınız Bahçeli ile 10 kez miting yapsanız anlam ifade etmez. Bunun tek bir yolu var, 2015 yılı 5 Nisan süreci öncesine dönülecek. Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ile görüşmeleri başlatmanız, bu ülkenin, insanlığın ve Ortadoğu’nun yararınadır. Buraya geldiğiniz için ayağınıza sağlık. Sabredeceğiz. Bulunduğumuz yerde demokrasiye elimizden geldiğince katkıda bulunacağız” şeklinde konuştu
Yapılan konuşmaların ardından Güneş, kendisine ‘geçmiş olsun’ ziyaretine gelen partilerle selamlaştı.