Van’ın Edremit ilçesinde 12 PKK militanının etkisiz hale getirildiği villayı kiralayan emlakçı hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ocak’ta Edremit ilçesinde güvenlik güçlerinin teknik ve fiziki takibinin yanı sıra vatandaşların ihbarı sonucu gerçekleştirilen operasyonda 12 teröristin öldürüldüğü 2 katlı villayı PKK mensuplarına kiraya veren emlakçı C.A. ile ilgili soruşturmayı tamamladı.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanığın "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Terör örgütü PKK’nın "cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak" amacıyla kurulduğu, bu amaç için birçok silahlı eylem gerçekleştirdiği vurgulandığı iddianamede, Edremit ilçesindeki 2 katlı villada terör örgütü PKK mensuplarının kaldığına dair istihbari bilgiler doğrultusunda evde arama yapılmasına karar verildiği de belirtildi.
1 polis şehit olmuştu
İddianamede, "Olay yerine giden güvenlik güçlerine evin içindeki örgüt mensuplarınca ateş edilmesi üzerine çatışma çıkmış, çatışma sonucunda 12 örgüt mensubu ölü olarak ele geçirilmiş, 1 polis memuru ise şehit olmuştur. Evi silahlı terör örgütü
mensuplarına kiralayan şüpheli C.A.’nın tespit edilmesi üzerine soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Sanığın ifadesi
Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan emlakçı C.A. ise, ifadesinde evin sahibini önceden tanıdığını belirterek, “Kendisi bana Edremit’te bahse konu iki katlı evi olduğunu, kiracı çıkarsa kiralayabileceğimi söylemişti. Olaydan yaklaşık 25 gün önce tanımadığım numaradan biri beni aradı ve kiralık ev sordu. Ben de söz konusu evin sahibine, evi 4 aylık peşin para vererek kiralamak isteyen birinin olduğunu, şahsın bana memur olduğunu söylediğini anlattım. O da ’en son bin liraya kiraya verebilirsin’ dedi, telefonu kapattım. Bir gün sonra sabah şahısla evi beraber gezdik. Beğendiğini, tutacağını söyledi ve hatta 4 aylık peşin 4 bin lirayı verdi. Ayrılmadan önce ofise geçip sözleşme imzalamamız gerektiğini dile getirdim. Bana birkaç gün içerisinde ofise gelerek sözleşme imzalayacağını söyledi. Bir daha da görüşmedik. Bir hafta sonra arkadaşımla oradan geçerken uğrayıp ’sözleşmeyi imzalayalım’ dedim, ancak eve gittiğimizde perdelerin kapalı olduğunu, kapıyı da kimsenin açmadığını görünce geri döndük. Numarasını kaydetmemiştim. O yüzden ben onu aramadım, o da beni aramadı. Evin etrafında daha önceden kamera olmadığını hatırlıyorum. Orada kalanları tanımıyorum" dedi.
Savcının suç gerekçesi
Ev sahibinin söz konusu evi kiraya vermesi için sanığı yetkilendirdiğinin kaydedildiği iddianamenin sonuç kısmında ise, "Şüphelinin alınan beyanında her ne kadar evi 4 bin liraya peşin para ile kiraladığı için sözleşme yapmadığını, kiraladığı kişiyi tanımadığını beyan etmiş ise de emlakçılık yapan bir kişinin sözleşme yapmaksızın hatta evi kiraladığı kişinin ismini ve telefon numarasını almaksızın evi kiralaması hayatın olağan akışına aykırıdır. Terör örgütünün kırsal unsurlarının kış üstlenmesini geçirmek üzere gelmiş oldukları Van il merkezinde kalacakları yeri seçerken rastgele davranmayacakları, kendilerini deşifre etmeyecek şekilde hareket edecekleri, yanlarında çatışma esnasında tespit edilen silahların bulunduğu da dikkate alındığında, şüphelinin örgüt mensuplarına bilerek ve isteyerek yardım ederek evi kiralaması eylemine uyan sevk maddelerine göre cezalandırılması iddia ve talep olunur" denildi.
Van’ın Edremit ilçesindeki 2 katlı villada PKK üyelerinin kaldığı bilgisi üzerine düzenlenen operasyonda 12 terörist etkisiz hale getirilmiş, çıkan çatışmada bir polis memuru şehit olmuştu.