Muğla’nın Marmaris ilçesinde henüz türü tam tespit edilemeyen 6 metre boyunda, 3 ton ağırlığında yaralı bir balina can havliyle kendini kıyıya attı. Balıkçıların çabası sonunda tekrar yüzdürülerek açığa gönderilen balina bir süre sonra suda ölü halde bulundu. Dev memeli karaya çıkartılarak incelenmek üzere Su Ürünleri Fakültesine gönderildi.
Olay, ilçeye bağlı Karacasöğüt Mahallesi İngiliz Koyu’nda saat 19.00 sıralarında meydana geldi. Koy içinde büyük bir balığın kıyıya doğru geldiğini gören balıkçılar, kurtarmak için sahile koştu. Kıyıya ulaşan balıkçılar karşılarında yunusa benzeyen 6 metre boyunda, yaklaşık 3 ton ağırlığında bir deniz canlısı ile karşılaşınca karaya vurmaması için açığa doğru yüzdürerek kıyıdan uzaklaştırdılar. Fakat bir süre sonra balığın suda cansız durduğunu fark eden denizciler, Muğla İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri görevlilerine haber verdi. Gökova Körfezinden Su Ürünleri kontrol botu ile ile İngiliz koyuna giden İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri balığın öldüğünü tespit etti. Yapılan incelemede ölen deniz memelisinin yunus balığı değil türü bilinmeyen bir balina olduğu belirlendi. Botun yan tarafına bağlanan dev balık Akyaka iskelesine getirildi. Gır gır teknesinin vincine bağlanan balina tekneye güçlükle alınabildi.
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nden(DEKAMER) 3 görevli gece geç saatlerde deniz memelisini incelemek üzere Akyaka’ya geldi. Balinanın neden öldüğü ve Akdeniz’e sularına nasıl geldiği ise araştırılıyor.
Öte yandan, balığın tekneye alınışı İskelede bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi. Bazı vatandaşlar balina ile fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.
Balinayı inceleyen Pamukkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Görevlisi ve DEKAMER gönüllüsü Doç Dr Doğan Sözbilen, Akdeniz ve Ege sularında hiç beklemedikleri bir memeli türüyle karşılaştıklarını ve şaşırdıklarını söyledi. Balinanın türünün Su Ürünleri Fakültesi’nde belirleneceğini kaydeden Sözbilen, deniz memelisinin Kuzey Atlantik’te yaşayan dişli balina cinsine benzediğini belirtti. Balinanın vücudunda oldukça fazla parazit bulunduğunu ve yara izlerine rastladıklarına ifade eden Sözbilen, hayvanın muhtemelen aldığı yaralardan ölmüş olabileceğini kaydetti. Geçen yıllarda 2-3 çizgili yunus balığının da bu bölgede ölü olarak bulunduğunu hatırlatan Doğan Sözbilen,yunusların vücudunda yoğun şekilde parazitlere rastlandığını sözlerine ekledi.
Bölgede 30 yıldan bu yana balıkçılık yapan Cengiz Menekşe ise yıllardır bu sularda avlandığını Gökova körfezinde ilk defa balina gördüğünü ve ölmesinin üzüntü verici olduğunu ifade etti.