13. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi Germencik Belediyesi, Ankara Üniversitesi ve Adli Bilimciler Derneği, Adli Tıp Kurumu, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı ve Aydın İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Germencik Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 13. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresine ülke dışından ABD, İngiltere, Yunanistan, KKTC ve Kosova’dan da adli bilimciler katıldı. Olay yeri inceleme ve olayları çözmek için kullanılan bilimsel çalışmaların anlatıldığı oturumlarda, uygulamalı eğitimler de verildi. Jandarma Genel Komutanlığına ait eğitimli köpeklerinin halka açık gösterisi ilgiyle izlendi.
Germencik Belediyesi Konferans Salonu’ndaki kongreyi Kongre Başkanlar Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın yanı sıra Aydın İl Emniyet Müdürü Dr.Halis Böğürcü, Germencik Kaymakamı Ayhan Işık, Germencik Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Fırat ve beraberinde savcı ve hakimler, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Aydın Aktaş, İlçe Emniyet Müdürü Serkan Demircioğlu, Jandarma istihbarat Binbaşı İlker Aslan, Germencik Belediye Başkan Yardımcısı Adem Toy, Aydın Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Gökhan Karakoyun, Adalet Bakanlığı Psikoloğu Gülşah Yıldız Kale ve çok sayıda davetli izledi.
Ankara Üniversitesi Adli Tıp Dalından Prof. Dr. Hamit Hancı, yaptığı açılış konuşmasında; “Adaletin sorunlarını çözmeye adli tıp yeterli gelmiyor. O yüzden adli bilimler diye çok daha büyük bir aileye katıldık. Burada Fen, Sosyal Bilimler ve Tıp Bilimleri birlikte çalışıyorlar. Antropoloji, diş hekimliği, kimya fizik, bilişim, sanat felsefe hepsi var. Bizi Adli Bilimciler Derneği olarak 116 tane alt komisyonumuz var. Bütün bu bilim, sanat, sosyal bilimler, felsefe ve diğer tüm alanları bir araya getirerek adaletin karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışıyoruz. Her yıl Anadolu’nun bir kentinde bu kongrelerimizi yapıyoruz. Bu kongrelerimiz geleneksel hale geldi. Esas amacımız sorunları bilimin ışığında aydınlatmak. Kongremize ev sahipliği yapan Germencik Belediye Başkanımız Sayın Ümmet Akın’a bu güzel ortamda böyle bir imkanı bizlere sağladıkları için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın ise, 13. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresine ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Başkan Akın, Germencik Belediyesi olarak bugüne kadar sosyal belediyeciliği etkin bir şekilde uygulamaya gayret ettiklerini, özellikle üniversitelerle işbirliği içerisinde sosyal ve ekonomik açıdan ilçeye katkı sağlayacak projelere destek vermeye çalıştıklarını söyledi. Akın, “Kongreyi ilçemize yakışacak şekilde organize ederek yerli ve yabancı bilim insanlarını en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık. Dünyanın ve yurdumuzun dört bir yanından gelen konuklarımıza Anadolu insanının misafirperverliğini göstermeye çalıştık ve ilçemizden mutlu bir şekilde uğurladık” diye konuştu.
Konferans salonunda yapılan oturumların ardından jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin olay yeri inceleme sergisi davetler tarafından gezildi. Ardından bomba uzmanı ’Gerçek’ adlı köpek, önce eğitmeni Uzman Çavuş Ömer Uyanık, önderliğinde kısa bir gösteri yaptı. İlgiyle izlenen gösteride Gerçek adlı köpek bir araca saklanan iki ayrı pakete sarılı bombayı arayarak buldu. 2 gün süren Kongre Poster sunusu ve ödül töreni ile son buldu.