Tuna Deltası Araştırma ve Geliştirme Ulusal Enstitüsü ile Balkan Çevre Birliği işbirliğinde 28-30 Mayıs 2016 tarihlerinde Romanya’nın Tulça şehrinde düzenlenen 1.Uluslararası Çevre Koruma ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı’na katılan Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Didem Evci Kiraz hem çalıştay hakkında bilgi verdi hem de 2016 yılı ana teması Menderes Deltası üzerinde yapılabilecek çalışmaları değerlendirdi. Prof. Dr. Didem Evci Kiraz; “Menderes Nehri kirlilikten kurtarılırsa hem Aydın’a hem ülkeye ciddi katkılar sağlayacaktır” dedi.
Her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile başlayan haftada kutlanan Çevre Koruma Haftası’nda bu yıl ana temanın “Yaşamak İçin Doğaya Dönüş” olarak belirlendiğini kaydeden ADÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.E.Didem Evci Kiraz, “Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası kapsamında bu sene yapılan kutlamalara Angola ev sahipliği yapmakta.BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, yasadışı yaban hayatı katliamına son vermek ve gelecek nesiller için doğal rezervleri yaşatmak üzere kişiler ve hükümetleri uyardı. Biyoçeşitliliğin azaltılmasında büyük etken olan yasadışı yaban hayatı ticaretinde görülen artış çok sayıda bitki ve hayvan neslini ortadan kaldırmakta. Ekolojik dengeyi bozan bu yapı sonunda insan yaşamanı da etkilemekte” diyerek yaşamak için doğaya dönüşün şart olduğunu ifade etti.
Tuna Deltası Araştırma ve Geliştirme Ulusal Enstitüsü ile Balkan Çevre Birliği işbirliğinde 28-30 Mayıs 2016 tarihlerinde Romanya’nın Tulça şehrinde düzenlenen 1.Uluslararası Çevre Koruma ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı’na katılan ADÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.E.Didem Evci Kiraz yaptığı incelemeler sonucunda gözlemlerini değerlendirdi. Dünya Çevre Günü’nün bu yıl ortaya koyduğu temanın önemini çalıştayın ve Tuna’da yaptıkları inceleme gezisisinin bir kez daha kanıtladığını belirten Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, “Tuna Deltası ortalama alanı 4152 km²’dir. Delta Avrupa’nın önde gelen yaban hayatı bölgesine ev sahipliği yapmaktadır. 2200 km. karelik yaban hayatı rezerv alanında kamış adalar, bataklıklar, meşe ormanları ve ağaçlıklar, göller, 160 tür tatlı ve tuzlu su balığı, akbaba, kartal, kaz, karabatak, kuğu ve pelikan gibi kuşlardan oluşan, yaklaşık 300 çeşit kuş yaşamaktadır. Burayı korumak için Tuna Deltası Araştırma ve Geliştirme Ulusal Enstitüsü kurulmuş ve ulusal ve uluslararası uzmanlarla işbirliği yapmaktalar. İlk kez bir halk sağlığı uzmanını da bu çalışmada davet etmiş olmaları gerçekten konunun insan yaşamı ve sağlığı boyutuna taşındığını göstermektedir. Aydın için de büyük bir değer taşıyan Menderes havzası, Ege denizi ile birleştiği yere kadar uzandığı her alanda farklı yaban hayatı ortamları yaratmaktadır. Tarıma, turizme katkısı, kirlenmesinin önlenmesi, su ürünleri vb. amaçlarla kurulan araştırma merkezleri ile Menderes nehrine ait çalışmalar sürdürülmektedir. Bu yapılan çalışmaların mevzuatlar çerçevesinde Tuna Deltası benzeri bir enstitü yapısına kavuşturulması ve benzer deneyimleri olan ülkelerle çalışmaların yapılması Aydın başta olmak üzere diğer illere de katkı sağlayacaktır” dedi.