Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kuyucak Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Türkiye’de Kooperatifçilik" sempozyumu Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Sempozyuma, ADÜ Rektörü Prof.Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr.Mustafa Aslan, Kuyucak Kaymakamı Selami Işık, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, Kuyucak MYO Müdürü Yrd. Doç.Dr. Emin Kömürcüler, Köy-Kop Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, Hay-Kop Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, 25 Nolu Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Çağdaş Kocayiğit, akademik ve idari personel katıldı.
Sektörden, akademik çevreden ve ilgili bakanlıklardan uzman isimlerin yer aldığı sempozyumda, Türkiye’deki kooperatifçilik çeşitli yönleriyle ele alındı. İki oturumda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasında Kuyucak MYO Müdürü Yrd. Doç.Dr. Emin Kömürcüler, Yüksekokulun Türkiye’de Kooperatifçilik Programı olan dokuz meslek yüksekokulundan biri olduğunu, okullarında 204 öğrenciye kooperatifçilik eğitimi verdiklerini belirtti.
ADÜ Kuyucak Meslek Yüksekokulu’ndan mezun, 25 Nolu Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Çağdaş Kocayiğit, günümüzde faaliyetlerini devam ettiren kooperatiflerin, Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi ve kalkınması açısından büyük önem arz eden işletmeler olduğunu, kooperatif işletmelerinin büyüme ve kalkınma açısından görevlerini yerine getirirken, Türk üreticisine ve tüketicisine katkılar sağladığını söyledi.
KÖY-KOOP Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, kooperatifçilik mezunu olacak öğrencilerin iş bulma konusunda endişe duyduklarını belirtirken, tarım ve hayvancılık alanında gelişmiş bir ülke olan Türkiye’de, kooperatifçiliğin iş alanının çok geniş olduğunu söyledi.
HAY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, kooperatifçiliğin, sadece hayvancılık, tarım konusunda değil, taşımacılık, nakliyecilik, inşaat gibi çalışma alanlarında da faaliyet gösteren geniş yelpazeli bir disiplin olduğunu vurgularken, kooperatiflerin gerekliliğini ortaya çıkarması bakımından, düzenlenen sempozyumun önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye’de Kooperatifçilik Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren ADÜ Rektörü Prof.Dr. Cavit Bircan, kooperatifçilik sorunlarının çözümünde eğitimle işe başlamak gerektiğini vurgulayarak, iyi yönetilen, halkın desteğini kazanan ve başarılı çalışmalar yapan kooperatif kuruluşların, sosyal ve kültürel etkinliklerde de bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Bircan, Kooperatiflerin maddi kazancının yanında sosyal boyutunun da önemine değinirken, sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk’e, ÖR-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kapusuz’a, Lider Akademiden Ayşe Demirel Göle’ye, Emre Sulama İşletme Sahibi Emre Şanlı’ya, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan ve Kuyucak MYO Müdürü Yrd. Doç.Dr. Emin Kömürcüler teşekkür belgesi ve çiçek takdiminde bulundu.