AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Erdem, çiftçilerin merakla beklediği ‘Milli Tarım’ projesinin açıklandığını müjdeledi.
AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri tarıma verilen desteğin 90 milyar TL’ye ulaştığını belirten Mehmet Erdem; “Yüzde 60 oranlarındaki tarımsal kredi faizlerini yüzde 1 ila yüzde 8 arasına indirdik. Gençlere ve kadın çiftçilerimize ilave destekler sağladık. Bitkisel ürünlerde 98 milyon ton olan üretimi 117 milyon tona çıkardık. Hayvansal üretim neredeyse iki kat artarak 12 milyon tondan 23,5 milyon tona yükseldi. Su ürünleri üretimimiz 61 bin tondan 240 bin tona 4 kat arttırılmıştır. 36 milyar olan tarımsal gelirimiz neredeyse 4 kat artarak 150 milyar TL seviyelerine ulaşmıştır. Hedefimiz tarımsal gelirimizi 2023 yılında 150 milyar dolara çıkartmaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için 20 milyon vatandaşımızın içinde yer aldığı tarım sektörünü stratejik sektör kabul ederek ‘Mili Tarım’ projesini uygulamaya başlıyoruz.Bu projeyle tarımda havza bazlı destekleme dönemine geçilecek olup, Türkiye’deki 941 tarım havzasında o yöreye uygun ürünlerin planlaması yapılacak hangi havzada hangi üründen yüksek verim alınabiliyorsa o ürünler desteklenecek, bunun yanında buğday gibi bazı ürünler tüm ülke çapında desteklenmeye devam edecektir” dedi.
“Toprak Mahsulleri Ofisi ve Et-Süt Kurumu daha etkin rol alarak fiyatlardaki istikrarın çiftçi lehine korunmasını sağlayacak” diyen Erdem, “Yine yıl içinde 12 aya yayılan destekleme ödemeleri nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında olmak üzere yılda iki kerede yapılacak, bu desteklemeler için çiftçi yılda bir kez müracaat edecek. Böylelikle çiftçimiz 14 yılda yaklaşık 6 kat artan desteklemeleri daha verimli olarak kullanabilecek. Bu desteklemelerin yanında gübrede yüzde 18 KDV’nin kaldırılması toplamda yüzde 23 oranında indirim sağladı. Çiftçimiz için önemli olan bu indirimin ardından gübreyle birlikte çiftçimizin en önemli girdi kalemlerinden olan mazota da milli tarım projesi kapsamında yüzde 50 indirim getirildi. 2017 yılından itibaren çiftçinin tarlasını işlerken traktörünün deposuna koyduğu mazotun yarısını devlet karşılayacak. Uzun zamandan bu yana konuşulan bu destekleme çiftçilerimizin yüzünü güldürecek. Hayvancılıkta yerli üretim desteklenecek, meralar ıslah edilme şartıyla cüzi bedellerle hayvancılık yapmak isteyenlere kiraya verilecek. Ahır, ağıl yapımına yüzde 50, düve alımında yüzde 30 destek verilecek. Aralarında Aydın’ın da bulunduğu 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık üretim merkezleri kurulacak. Üreticilerimiz bu merkezlerden hayvan almak istediklerinde rahatlıkla kredi kullanabilecektir” şeklinde konuştu.
Mehmet Erdem, "Mili Tarım” projesi için emeği geçen Başbakan Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e şükranlarını sunarak, Aydın’ın damızlık üretim merkezi olarak seçilmesinden ötürü Aydınlılar adına teşekkürlerini arz etti.