Akbük Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED) denizin betonlaştırılmasına karşı çıkarak düzenlediği basın açıklamasıyla olayı protesto etti.
Akbük’ün tek halk plajı olan sahilde denizin içine inşa edilmek istenen beton platformların üzerine kurulacak olan oyun parkı Akbüklüleri ayağa kaldırdı. AKÇED önderliğinde seslerini yükselten Akbük halkı kıyıların yağmalanmasına tepki gösterdi. Söz konusu tesisin izin alınarak yapıldığını ileri süren firma yetkilileri izin belgesinin gösterilmesi kendilerinden istenince buna yanaşmadı. Halkın tepkisinin ardından kolluk kuvvetleriyle bu girişim durduruldu. Konu ile ilgili basın açıklaması yapan AKÇED Başkanı Ferda Kılıç, “Akbük halkı, ilimizin en bilinçli halkıdır. Bunu her fırsatta kanıtlamıştır. Çevre değerlerinin korunması ve deniz kıyılarının halkın istifadesine açık bırakılması insanların en doğal yasal haklarıdır. Ancak bu hakların yasalarda yazılı olması yetmez. Akbük halkı yasal haklarını yaşama geçirme konusunda bilinçlidir, kararlıdır. Bizler de AKÇED olarak onların sözcüsüyüz, öncüsüyüz; dili ve kulağıyız. Oteller ve kimi tesisler, işgal tazminatı ödeyerek kıyıları şezlonglarla doldurmayı hakları sanıyorlar... Adı üstünde, onlar işgalcidir ve bunun tazminatını ödüyorlar. Tazminatın alacaklısı halktır. Ve halk bu işgale razı değildir. Kamu görevlilerinin işgal adı verilen bu gasp eylemine izin vermemeli ve göz yummamalıdır" dedi.
Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi; “ Anayasa’mızda yer alan koruma amaçlı düzenlemelere rağmen maalesef kıyılarımız korunamamaktadır. Kıyıların korunarak toplum yararına kullanılması gereken alanları giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Kıyılarımız bütüncül bir planlama ile ele alınmamıştır. Parçacık yaklaşımlarla ve denetim yapılmamasından dolayı doğal değerlerimiz yok olmakta, halkın kullanım alanları her geçen gün birer birer yok olmaktadır. Anayasamız’ da belirtilen ilkeler 3621/3830 sayılı Kıyı Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre kıyı, kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan alandır. Bu alanlar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır ve özel mülkiyete konu olamamaktadır. Kıyı, herhangi bir tahsis işlemine gerek olmaksızın herkesin serbestçe yararlanmasına sunulmuş sahipsiz kamu malıdır. Hiç bir karşılık ödemeksizin herkesin kıyılardan ortaklaşa yararlanma hakkı vardır. Tüm yetkilileri göreve davet ediyor ve uygulamaların yasal bir zemine ulaştırılması anına kadar konunun takipçisi olacağımızı, yapmış olduğumuz bu basın açıklamamızla kamuoyuna duyururuz”