Alzheimer hastalığında erken teşhisin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Özel Medinova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sıddık Baş, alzheimer hastalarının bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sıddık Baş, yaptığı açıklamada; “Özellikle ileri yaştaki kişilerin birçoğunda unutkanlık sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Ancak bu durum yaşlılarda alzheimer hastalığının ilk bulgusu olabileceğinden ciddiye alınması gerekir. Alzheimer hastalığını kesin önleyebilecek bir yöntem olmamakla birlikte genel olarak sağlığa dikkat etmek, zihinsel aktivitelerde bulunmak, kitap okumak, düzenli yürüyüş yapmak, vücudu zinde tutmak ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Alzheimer’ın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.
Alzheimer hastalığı ilerledikçe, davranış ve iletişimin normal kuralları artık geçersiz olur. Alzheimer’lı hastada kişilik değişiklikleri meydana gelir ve mantıksal uslamlama yetilerini kaybederler. Davranış değişiklikleri bakım verenler için başa çıkılması en zor belirtiler olabilir, ayrıca duygusal olarak da çok yıpratıcıdır. Bu nedenle özellikle ileri dönem alzheimerı olan kişiyle özel bir şekilde ilgilenmek ve bakımını gerçekleştirmek gerekir” dedi.
“Alzheimerlı kişiyle ilgilenirken sabırlı ve anlayışlı olun”
Dr. Baş, şu yarılarda bulundu: “Ne kadar saldırganca veya utanç verici olursa olsun hiçbir davranışı asla öfkeli tepkiler vermeyin, sabırlı olun. Yumuşak bir şekilde onu bu davranışından vazgeçirmek ve dikkatini başka yöne çekmek durumu idare etmenin en iyi yoludur. Öfke, saldırganlık gibi durumlarda hastaya sabırlı davranmaya çalışarak hastayı yumuşatmaya çalışın. Halüsinasyonlar(hayal görme) alzheimer hastalığında en sık görülen bulgudur. Bu konuda anlayışlı olun. Alzheimerli hasta kendisine ait eşyaları saklayabilir veya çöpe atabilir, sonra da bunu unutup başkalarını bunları çalmakla suçlayabilir. Tüm bunlara karşı sabırlı bir şekilde açıklamada bulunun. Alzheimer’li kişide yemekle ilgili sıra dışı davranışlar gelişebilir. İştahlarını kaybedebilir veya zaten yemiş olduklarını unutabilirler. Bu konuda ona yardımcı olun. Özellikle evde bıçak, makas gibi keskin nesneleri kilitli tutun. Alzheimer’lı kişilerin habersiz bir şekilde evde çıkması ve sonrasında da kaybolması sıklıkla rastlanan bir durumdur. Habersiz evden çıkıp gitmesini engellemek gün boyu yeterince meşgul ve aktif olmasını sağlayın”