Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, dikkat dağınıklığının aşırı sıcak ve soğuk dönemlerde daha çok yaşandığını ve yılın en soğuk ayları ile en sıcak aylarında kazaların daha sık yaşandığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2015 yılı kaza verileri ve istatistiki bilgileri paylaşan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanı Semih Özmeriç, “Geçen 01 Ocak 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye’de 183 bin 11 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların sebebinin yüzde 89,3’ü sürücü hatalarından kaynaklanıyor.” Dedi.
“Ölümlü kazaların yüzde 75’i yerleşim yerlerinin içinde”
Aydın’ın il sınırları içerisindeki karayollarının hem tatil beldelerine olan bağlantı hem de İzmir, Denizli ve Muğla iline komşu olması dolayısıyla ciddi bir yoğunluğa sahip olduğunu kaydeden Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “TÜİK verilerine göre; 2015 yılında toplam 1 milyon 313 bin 359 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 130 bin 348’inin maddi hasarlı, 183 bin 11’i ise ölümlü yaralanmalı olarak kayıtlara geçti. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75’inin yerleşim yeri içinde yüzde 25’inin ise yerleşim yeri dışında gerçekleşti. Aydın Valiliği tarafından aylık hazırlanan verilere de dikkate alındığında ülke genelindeki ortalama değerlerin Aydın ile yakın olduğu görülecektir. Bu nedenle gerek sürücülerin gerekse trafiğe çıkan yayaların yerleşim merkezlerinde daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.
“Savaştan daha beter: 7 bin530 kişi öldü, 304 bin kişi yaralandı”
Globalleşen dünyada insan hayatını en fazla kolaylaştıran buluşlar arasında yer alan ulaşım araçlarının bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yanda da nerdeyse tamamı kurallara aykırı kullanım dolayısıyla hayatları alıp götürdüğünü ifade eden Özmeriç, Türkiye’de trafik eğitimine ciddi oranda ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Adı kaza olarak kayıtlara geçen bir çok kazanın aslında kazada öte ihmal ve duyarsızlıktan kaynaklandığını da belirten Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Maalesef sadece geçen bir yılda trafik kazaları sonucunda 7 bin 530 kişi öldü, 304 bin 421 kişinin yaralandı veya sakat kaldı. 2015 yılında meydana gelen 183 bin 11 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 831 kişi kaza yerinde, 3 bin 699 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Ölümlerin yarısına yakını yani yüzde 48,8’i, yaralanmaların % 67,3’ü yerleşim yeri içinde gerçekleşirken ölümlerin % 51,2’si yaralanmaların ise % 32,7’si yerleşim yeri dışında meydana geldi. Trafik kazalarında ölenlerin %40,7’sini sürücüler, %35,3’ü yolcu, %24’ü ise yayalardan oluştu.” diyerek pek kusuru olmayan pek çok masumun da başkasının kusur ve ihmali sonucu oluşan kazalarda hayatını kaybettiğini dile getirdi.
“Trafik kazalarına en çok erkekler kurban gidiyor”
Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, TÜİK verilerine göre yapılan incelemelerde trafik kazalarına en fazla erkeklerin kurban gittiği de belirlenirken, yaralamalı ve ölümlü kazalarda erkeklerin yoğunluğunun kadınlardan 2 kattan daha fazla olduğunu söyledi. Özmeriç, “Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin %76,4’ünün erkek, %23,6’sının kadın, yaralananların ise %69,8’inin erkek, %30,2’sinin kadın olduğu görüldü. Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları % 89,3 ile ilk sırada yer alırken, %8,8’inin yaya, %0,9’unun yol, %0,6’sının taşıt ve %0,4’ünün yolcu kaynaklı olduğu görüldü” diyerek 2015 yılında 290 bin 72 adet aracın ölümlü ve yaralamalı kazaya karıştığının kaydedildiğini söyledi.