Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kapatılan Aydın Belediyesi’nin taşınır, taşınmaz malları ve personel devirleri ile ilgili açıklama yapıldı.
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “Aydın Valiliği tarafından kapatılan Aydın Belediyesi’nin her türlü taşınır, taşınmaz malları ve personel devirleri ile ilgili Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Toplantısı’nın 27/04/2016 tarihinde saat 10:00 da yapılacağı bildirilmiştir.
Kapatılan Aydın Belediyesi’nin her türlü taşınır, taşınmaz malları ve personel devirleri ile ilgili Komisyon toplantısı 21/03/2014 tarihinde yapılmış ve anılan toplantıya Aydın Belediye Başkanı adına katılım sağlanmıştır. Bu kararın iptali yönünde açılmış bir iptal davası ya da mahkeme kararı bulunmamakla olup bu karar hukuken kesinleşmiştir. 2014 Yerel seçimleri öncesinde Aydın İlinde mevcut Tüm Köy, Belde, İlçe Belediyeleri ve İl Özel İdaresinin personel, taşıt, taşınır, taşınmaz ve hakları için Devir Paylaştırma Komisyonları oluşturulmuştur.6360 sayılı yasa gereği yapılan tüm toplantılara Aydın Büyükşehir Belediyesine dönüştürülen Aydın Belediye Başkanının katılımının sağlanması gerekirken sadece kapatılan Aydın Belediyesinin görüşüldüğü komisyon toplantısına Aydın Belediye Başkanının katılımı sağlanmış; diğer köy, belde, ilçe belediyesi ve İl Özel İdaresinin konu edildiği komisyon toplantılarına katılması engellenmiştir. Sonrasında komisyon kararlarına karşı Aydın Büyükşehir Başkanlığımız tarafından açılan davada Danıştay 8.Dairesi16/04/2015 tarih 2015/821 E.-2015/3390 K. sayılı ‘Bozma’ ilamı ile talebimizin kabul edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Danıştay kararının gerekçesinde yapılacak tüm komisyon toplantılarına Aydın Belediye Başkanının katılması gerektiğini ancak sadece Aydın Belediyesine dair toplantıya katılımının sağlandığını ifade etmiş; Aydın Belediyesine ait komisyon toplantısı haricindeki tüm komisyon toplantıların yeniden yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ne var ki Aydın Valiliğine tarafımızdan pek çok kere yazı yazılmış;21/03/2014 tarih ve 75 sayılı kararla Aydın Belediyesi’nin taşıt taşınmaz ve haklarına ilişkin toplantıya Aydın Belediye Başkanı adına katılım sağlanmış olması ve bu kararın iptali yönünde açılmış bir iptal davası ya da mahkeme kararı bulunmadığından bu kararın kesinleştiği ve aynı konudaki toplantının yeniden yapılamayacağı bildirilmiştir. Ayrıca kamuoyunda DİM 1 projesi olarak bilinen projeye ve projeye dayanak meclis kararına karşı Aydın Valiliği ve Efeler Belediyesi tarafından Aydın Büyükşehir Belediyesi aleyhine açılan davalar İdare Mahkemeleri tarafından reddedilmiştir. İdare Mahkemeleri aydın belediyesinin taşınmazlarının tasfiyesine ilişkin 21/03/2014 tarih ve 75 sayılı kararının kesinleştiği yönünde karar vermiştir. Tüm bu belirtilen hususlara, kesinleşmiş komisyon toplantılarına ve komisyonun yeniden toplanamayacağı yönündeki yargı kararlarına rağmen Aydın Belediyesinin konu edildiği komisyon toplantısının yeniden toplanılması kararı hukuka aykırı olup; toplantının yapılması halinde komisyon üyeleri hakkında mali, hukuki ve cezai sorumluluklar ortaya çıkacaktır” denildi.