Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Aydın Devlet Hastanesinde ilk defa laparoskopik splenektomi (dalak alınması) ameliyatı gerçekleştirildi.
Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Aydın Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine başvuran ve yapılan tetkikler sonucunda İdiopatik Trombositopenik Purpura (ITP) tanısı konulan 17 yaşındaki Sercan Aydoğdu isimli hastaya hastane bünyesinde ilk defa laparoskopik (Kapalı Ameliyat) splenektomi ameliyatı gerçekleştirildi.
Ameliyatı gerçekleştiren Aydın Devlet Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Berke Manoğlu, “İdiopatik Trombositopenik Purpura (ITP), kan pulcuklarının yıkılması ile vücudun çeşitli bölgelerinde kanamalarla seyreden hematolojik bir hastalıktır. Dalak alınması (splenektomi) için ideal ameliyat yöntemi (aşırı dalak büyümesi ve kanama gibi durumlar dışında) kapalı (laparoskopik) tekniktir. Kan hastalıkları nedeniyle yapılacak splenektomilerde laparoskopik cerrahi açık ameliyata oranla oldukça avantajlı olduğu için öncelikle tercih edilmelidir. Kapalı ameliyatta karna büyük bir kesik yapılmaz, bütün işlemler vücuda açılan 4 adet küçük deliklerden karna sokulan çubuk şeklinde aletlerle gerçekleştirilir ve sonrasında dalak dışarı çıkartılır” ifadelerini kullandı.
Hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Op. Dr Berke Manoğlu, “Eğer hastaya kapalı yöntemle değil de açık yöntemle ameliyat etmiş olsaydık 7 gün içinde iyileşme sağlayacaktı. Hastayı Laparoskopik uyguladığımız için 2 gün içinde taburcu edilip normal hayata döndü. Laparoskopik yöntemle yapılan her ameliyatta hastanın iyileşme süreci daha da kısalıyor. Bu operasyonu ilimizdeki devlet hastaneleri arasında ilk defa Aydın Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
Laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemiyle ameliyat edilerek dalağı alınan 17 yaşındaki Sercan Aydoğdu da, ameliyattan sonra herhangi bir sağlık sorununun kalmadığını belirterek, “Çok rahat bir ameliyat geçirdim, şu an kendimi çok iyi hissediyorum, hastaneye ve doktoruma çok teşekkür ediyorum’’ dedi.