Aydın Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu, askeri darbe girişimini kınayarak; “Mektebinde şahadet olan bir milletin kaderinde esaret yoktur” dedi.
Aydın STK Platformu, yaptığı ortak basın açıklamasıyla askeri darbe girişimini kınadı. Ortak basın açıklamasını okuyan Aydın STK Platformu Dönem Sözcüsü Av. Atilla Kalkan, “15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi hepimizin malumudur. Bu çılgınlığa teşebbüs edenleri elbette unutmayacağız, tarihte unutmayacak ve dünya var oldukça vicdanlarda yargılanacaktır. Bunu organize eden güçlerin taşeron paralel çetelerin varlığına ve sinsiliğine bir kez daha milletçe şahit olduk. Paralel ihanet çetesinin çığırtkanlığına boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun asla bu ülkeyi darbe yapan halkın düşmanı olan çetelere teslim etmeyeceğiz. Türkiye’nin onurlu insanları darbe sevdalısı bu zihniyetleri def edecektir. Mektebinde şahadet olan bir milletin kaderinde esaret yoktur. Türkiye Cumhuriyeti, 15 Temmuz 2016 gecesi tarihinin en ağır saldırılarından birine maruz kaldı. Ülkenin demokratik yapısı, anayasal düzeni, parlamenter sistemi, milli bütünlüğü, iç barışı ve millet iradesi hedef alındı. Ülke yönetimini gayrimeşru yollardan ele geçirmek, millet iradesini kanlı bir şekilde bastırmak, halk üzerinde dış güçlere bağlı bir azınlık otoritesi oluşturmak amacıyla başlatılan bu kalkışma, yine milletin bizzat kendisi tarafından bastırılmıştır. Türkiye’nin seçilmiş, meşru Cumhurbaşkanını görevden uzaklaştırarak hayatına kastetmek, meşru hükümeti devirmek, meşru parlamentoyu kapatarak bir cunta rejimi kurmak için gerçekleştirilen bu darbe girişimi, yıllardır devlet içerisine yerleşerek bütün kurumlara yayılan, devlet içinde ayrı bir devlet gibi örgütlenen bir şebekenin girişimi olduğu alenen ortaya çıkmıştır. Gözü dönmüş bu ihanet şebekesi, kirli amacına ulaşmak için eşi benzeri görülmemiş bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombalamış, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ele geçirmek için halkın üzerine ateş açmış, Türk milletinin teröre karşı en önemli unsurlarından olan Özel Harekât Birliğini füze ile vurarak onlarca polisimizi şehit etmiş, sivil halkın üzerine gözünü kırpmadan ateş ederek masum ve silahsız insanları katletmiştir. "Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükümetimiz, kahraman polisimiz ve ordumuzun emir ve komuta zincirine bağlı şerefli unsurları ve tüm milletimiz dirayetle bu kalkışmayı kısa zamanda durdurmuş, ülkeyi bir uçurumun kenarından döndürmüşlerdir. Aydın STK Platformu olarak bizler millet iradesine ve Türkiye’nin demokratik sistemine karşı gerçekleştirilen bu kanlı kalkışmayı lanetliyoruz. Bu ülke sahipsiz değildir. Vatanımız, toprağımız, değerlerimiz, inançlarımız, kardeşliğimiz asla sahipsiz değildir. Milletin iradesi ve duası, doğrudan doğruya ülkemizi, birliğimizi, kardeşliğimizi hedef alan bu kirli oyunu yine bozacaktır” dedi.
“Devletiyle sarsılmaz bir Türkiye bulunmaktadır”
“Önümüzde, ordusu, milleti, hükümeti, muhalefeti ve devletiyle sarsılmaz bir Türkiye bulunmaktadır” diyen Kakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Darbenin başladığı ilk andan itibaren, karşı çıkan, ölümü göze alarak çatışmaya giren şerefli ordu mensuplarına, kendisine yapılan dayatmaları elinin tersiyle iterek bu mücadeleye canla başla giren* polisimize, mülki erkanımıza, hafriyat kamyonlarından, çöp arabalarına, itfaiye araçlarına kadar darbenin yolunu kesen belediyelerimize, Cumhurbaşkanımızın işaretiyle bütün gücü ve mensuplarıyla meydanlara inen sivil toplum kuruluşlarımıza, üstüne bombalar yağan meclisimizde kalarak direnmeyi, gerekirse ölmeyi seçen milletvekillerimize, okudukları salalarla bütün ülkeyi birlik saflarına davet eden diyanet teşkilatı mensuplarımıza, bütün fikri farklılıkları bir tarafa bırakarak demokrasi mücadelesinde yerini alan ve baş aktör olan basınımızın güzide mensuplarına, bu askeri darbeye karşı sokakları işaret eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, soğuk kanlılığını hiç kaybetmeden süreci en olgun ve cesur biçimde yürüten başbakanımıza, siyaset üstü bir tavır geliştiren ülkemizi bir ve tek vücut haline getiren siyasi parti liderlerimize ve hepsinin üzerinde kendi inisiyatifiyle sokaklara dökülen, yolları tutan, tankları durduran büyük Türk milletine teşekkürü bir borç biliyoruz. Son 15 yılda ülkemizin kat ettiği mesafe devletimizin güçlenmesi dostlara güven düşmana korku vermeye başladı. Hasta bir ülkeden lider bir ülkeye, kaderi çizilen bir ülkeden kader çizen bir ülkeye dönüştü. Tabi bu durum küresel güçlerin işine gelmedi. Onlar bize Mısır’ı yaşatmak istediler, Suriye’ye ve Irak’a dönüştürmek istediler. Ama her seferinde gördük ki bu millet feraseti, cesareti ve dik duruşuyla bu oyunları boşa çıkardı” diye konuştu.
“Oyunları bozuldu”
“Türk milletini iradesi dışında dizayn etmeye imkan yoktur” vurgusu yapan Kalkan, şunları söyledi: “Ülkemiz, onlarca yıldır sağlıktan eğitime, sanayiden kültüre, dış politikadan ulaşıma bir devrim gerçekleştirmiştir. 2008’de başlayan ve dünyayı sarsan krizlerden ekonomimiz yara almadan çıkmıştır. İçte ve dışta barışın ve adaletin sözcüsü ve takipçisi bir yönetim geliştirmiştir. Bütün dünyanın mazlum milletlerini, ırk-dil-din-mezhep farkı gözetmeksizin sahiplenmiş; onların ümidi haline gelmiştir. ‘Dünya beşten büyüktür’ söylemi ile yeni bir dünyaya olan özlem, istek ve dirayetini göstermiştir. Oyunları bozmuş, insanca ve adaletli bir dünya tasavvurunu bütün küresel platformlarda dillendirmiştir. Kendi bölgesinde bir istikrar adası olmuştur. İşte üst aklın hedefi olma sebepleri de bütün bunlardır. Bütün bunların karşısında, milli iradeyi sahiplenen toplumun bütün kesimlerinden insanımız yaşlı- genç, kadın-çocuk demeden sokaklara dökülmüş, zorbalığa karşı kendini siper etmiş, ezilmiş, tartaklanmış, vurulmuş ve şehit olmuştur. Tankları durdurmuş, işgallere son vermiştir. Bütün dünyanın gözleri önünde menfur darbe girişiminin hiç silah kullanmadan nasıl durdurulacağının dersini vermiş ve tarihe geçmiştir. Gerektiğinde bütün farklılıkları bir tarafa bırakarak, vatanın bekası yolunda her türlü fedakârlığı göze aldığını göstermiştir. Artık bütün dünya bir kez daha biliyor ki; Türk Milletini iradesi dışında dizayn etmeye imkân yoktur. Bu yolda yapılan bütün komplolar boşa çıkmış, İşbirlikçiler deşifre olmuştur. Oylarıyla iradesini ifade eden millet, gerektiğinde meydanlara inerek iradesinin sahibi olduğunu göstermiştir. Ve anlaşılmıştır ki bu asil milleti hesaba katmadan yapılan planlar bizzat milletin kendisi tarafından akamete uğratılacaktır”
“Milletin kaderini milletin kararı belirler”
Darbe girişiminin püskürtüldüğünü kaydeden Kalkan, “Türk Milleti, başarılı bir demokrasi sınavı vermiş, paralel ihanet çetesi tarafından girişilen darbe çılgınlığını başarıyla püskürtmüştür. 31 Mart Darbesi’nin yapıldığı 1909 yılından bu yana 100 yılı aşkın bir süredir devam eden darbeci geleneğe noktayı koymuştur."Demokrasiyi özümsemiş olan milletimiz, hem kendi iradesine, hem de seçtiği liderlerine sahip çıkarak, bu ülkede artık kolay kolay darbe yapılamayacağını herkese göstermiştir. Bu darbe girişimi, milletimizin maruz kaldığı son darbe girişimi olmuştur. Vatandaşlar zorbalığa karşı kendini siper etti. Bizler, Aydın STK Platformu olarak insan haysiyet, onur ve şerefine; Milletin kaderine ve iradesine yönelmiş her darbe, terör ve kalkışmayı tanımadığımızı, lanetlediğimizi ilan eder ve sürecin her anlamda takipçisi olacağımızı, Başkomutanımız aksini söyleyene kadar meydanlarda, demokrasi nöbetinde kalacağımızı beyan ederiz”