Aydın Ticaret Borsası’nın "Degüstatör Eğitmenliği ve Degüstatörlük" adlı projesi, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2 bin 296 proje arasından desteklenmeye uygun görüldü.
Aydın Ticaret Borsası bölgeye katma değer kazandırmaya devam ediyor. Halihazırda 1 Avrupa Birliği Projesi yürüten Aydın Ticaret Borsası’nın “Degüstatör Eğitmenliği ve Degüstatörlük” proje teklifi, 2 bin 296 proje başvurusu içerisinden başarılı kabul edilerek desteklenmeye uygun görüldü.
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, yaptığı açıklamada; “Başarılı projeler içerisinde Türkiye’de tek oda/borsa projesi her zaman gerçekçi ilk ve ilkelere sahip olan Aydın Ticaret Borsası’na aittir. Aydın Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye uygun görülen ‘Degüstatör Eğitmenliği ve Degüstatörlük’ adlı proje kapsamında Aydın Ticaret Borsasının uzman Zeytinyağı Tadım panelistleri İtalya’da ‘Degüstatör Eğitmenliği’ eğitimi alarak Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığını kıracaktır. Ayrıca proje kapsamında çeşitli meslek liselerinden öğretmenler ile STK temsilcilerinden oluşan katılımcılara da Degüstatör Eğitimi verilerek Türkiye’nin zeytinyağı tadım uzmanı (degüstatör) ihtiyacına da katkı sağlanacaktır. Aydın Ticaret Borsası, Türk Zeytinyağlarının kendi marka değerini yaratarak dünya pazarlarında yüksek katma değerle yer alabilmesi için, 2007 ve 2008 yıllarında Zeytindostu Derneği işbirliğinde İtalya’nın ONAOO İtalyan Zeytinyağı Tadımcıları Derneği’nden ‘Degüstatör Eğitmenleri’ getirmiş ve Türkiye’nin en büyük Zeytinyağı Tadım Panelini kurmuştur. ATB’nin söz konusu panel ve degüstatörlerin yetkinliği ‘Uluslararası Zeytin Konseyi’ (IOC) tarafından da kabul görmektedir. Türkiye’de zeytinyağı kalitesinin artırılması için gerekli olan degüstatör ihtiyacında bu dışa bağımlılığın kırılması ve Türkiye’de de uluslararası geçerliliği olan bir degüstatör eğitim yapısının kurulması gerekmektedir. Bu projeyle birlikte, zeytinyağında kalite arayışı ve anlayışı bölgemizde ve ülkemizde bir sıçrama kaydederek önemli bir noktaya ulaşacaktır” dedi.
Proje kapsamında tadım uzmanlarının yetiştirileceğini kaydeden Bosnalı; “Proje, natürel sızma zeytinyağının üretiminde ve ticaretinde vazgeçilmez yasal bir kriter olan duyusal analizi gerçekleştirecek degüstatörleri eğitmek ve degüstatör eğitiminde Türkiye’nin dışa bağımlılığını yok edecek yeterliğe sahip kişileri yetiştirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca bu kazanımların sürekli olması amacıyla degüstatör eğitiminde ihtiyaç duyulan eğitim metotlarının transferini ve kurumsal yapılanmayı amaçlamaktadır. Proje birçok somut çıktısının yanında ulusal ve uluslararası bazda aşağıdaki ilkleri de hedeflemektedir. Türkiye’de ilk defa bir degüstatör eğitmen kadrosu oluşturulacaktır. Degüstatör eğitiminde, Türkiye’nin dışa bağımlılığını sonlandırılacak kurumlar oluşturulacak ve insan kaynakları yaratılacaktır. Degüstatör eğitimini kalıcı kılacak ve IOC tarafından uluslararası tanınırlığı olan bir mesleki eğitim yapılanmasını ve COI/T.20/Doc.14 metodolojisine uygun eğitim kaynakları transferler edilecektir. Degüstatörler yetiştirilecektir” diye konuştu.
Aydın Ticaret Borsası’nın hazırladığı projenin ortaklık yapısı şöyle oluştu: Aydın Ticaret Borsası, Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü-2 MTAL, Murat - Hale Küçükoğlu MTAL, Bornova MTAL, Söke Ticaret Borsası Suat Orhon MTAL, Didim Zeynep Mehmet Dönmez MTAL, Selçuk İMKB MTAL ve Zeytindostu Derneği.