Okulların açılması ve doğu ülkenin doğu kesiminde iş sezonunun sona ermesi ile Aydın’a göç başladı. Gerek yatılı liseleri gerekse Adnan Menderes Üniversitesi’ne olan yoğun ilgi ve Aydın’da yılın her mevsimi var olan tarım ve inşaat işleri şehrin cazibesini arttırıyor.
Aydın’da son günlerde ellerinde valizlerle kalacak yer arayan gruplara rastlanmaya başladı. Okulların açılmasının ardından öğrenci yurtlarında boş yer kalmazken, diğer illere oranla iş yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle az sayıdaki otelin de doluluk oranının yüzde 100 seviyelerine ulaştığı belirtildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından faaliyetleri uygun bulunmayan ve FETÖ/PDY ile de bağlantılı tespit edilen yurtların kapatılması ile özel öğrenci yurtlarının bu yıl kısa sürede dolduğu devlet yurtlarında da yer olmadığı belirtildi.
“Ev kiraları da arttı”
Aydın’ın büyükşehir olmasının ardından gerek öğrenci yoğunluğu, gerekse iş için şehre gelenlerin oluşturduğu yoğunlukla birlikte ev kiralarının da ciddi oranda arttığını belirten Furkan Emlak yetilisi Mustafa Uçar, “Aydın’da ciddi bir konut sıkıntısı var. Acil yurtların yapılması lazım. Kiralar geçen yıl 350-400 lira iken bu yıl 600 liraya yükseldi. Aydın’daki basit pansiyonlar bile yüzde 100 dolu. Bunun yanında kiralık ev sıkıntısı da var” dedi.
“Öğrencilere sahip çıkmak lazım”
Bir emlakçı olarak zaman zaman içinin sızladığını da belirten Mustafa Uçar, ev sahiplerinin empati yapmasını da istedi. Bazı konut sahiplerinin kişi sayısına göre kira istediğini de kaydeden Mustafa Uçar, “Öğrencilere yardımcı olmak lazım. Gençler okumaya gelmiş. Barınmak için fahiş fiyatlarla karşılaşınca zora düşüyorlar. Bazı ev sahipleri evin aylık kirasından ziyade kalan kişi sayısına göre kira almak istiyor. Bu durumu çok etik bulmuyoruz. Hepimizin çocuğu çoluğu var. Biz çocuğumuzu diğer illere gönderdiğimizde nasıl davranılmasını ve nasıl sahip çıkılmasını istiyorsak bizim de gelen öğrencilere öyle davranmamız lazım. Ayrıca yarı zamanlı iş arayanlara da yardımcı olmalıyız ki öğrenciler zora düşmesin” diyerek yaşanan yoğunluğun hem yurt ve pansiyon işletmecilerini hem de konut sahiplerini mutlu ettiğini söyledi.