Aydın’da Honamlı Keçisi ırkından olan 132 kilogramlık kurbanlık keçi görenleri hayrete düşürdü. Pazarda büyük ilgi gören dev kurbanlık 1750 liraya satıldı.
Aydın’ın Efeler ilçesinde Kurban Bayramı nedeniyle kurulan hayvan pazarında İlyas Basgan isimli besicinin satışa çıkarttığı keçi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar Honamlı Keçisi ırkından olan ve ağırlığı 132 kilograma kadar ulaşan keçi ile fotoğraf çektirmek için birbirleri ile yarıştı.
Efeler’de 2 erkek kardeşi ile besicilik yapan ve 1 yıldır keçiyi Kurban Bayramı için özel olarak beslediklerini ifade eden İlyas Basgan, "Bu ırk yapısı gereği diğer keçilere göre biraz daha uzun boylu oluyor. Ağırlıkları da 65 ile 90 kilogram arasında değişiyor. Keçimizi geçen sene 2 yaşındayken satın aldık ve özel olarak besledik. Yonca, fiğ, arpa, ve buğday gibi değişik yemler yedi. Her şeyi ile özel olarak ilgilendik. 1 yılda 132 kilograma ulaştı ve diğer kurbanlık hayvanlarımızla birlikte keçiyi bu sene satışa çıkarttık. Kurban Bayramı sadece et bayramı olarak değerlendirilmemeli. Kurban demek Allah’a olan şükrümüzü sunmak demek. O yüzden biz de keçiyi daha çok para etsin diye değil, sadece Allah rızası için besledik. Besihanemizde tüm hayvanlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Kurban bayramı öncesinde eğer elimizde kurbanlık için uygun olmayan türde sakatlığı bulunan hayvanımız olursa mezbahahane onları kestirip değerlendiriyoruz. Bayramın şanına yaraşır kurbanlık yetiştirmek için çalıştık ve özel ırk keçimizle bir farkındalık yaratmak istedik. Pazarda da keçimiz büyük ilgi gördü, herkes fotoğraf çektirdi. Keçimizi bir müşterimize 1750 liraya sattık, Allah kanını kabul etsin" diye konuştu.
Sadece Türkiye’de bulunuyor
Dünyada sadece Türkiye’de bulunan Honamlı keçi türü yılda sadece bir kez doğum yapıyor. Genel olarak Yörükler tarafından yaygın olarak yetiştiriliyor. 1800 metreye kadar rakıma sahip, sarp kayalıkların olmadığı alanlarda yaşayabilen keçi türünün eti diğerlerine göre daha lezzetli olarak biliniyor. Honamlı türlerinin ağırlıkları ortalama 65 ile 90 kilogram arasında değişiklik gösteriyor.