Aydın’ın sahip olduğu 3 milyon 681 bin 2 dekar tarım alanının yüzde 0,99’luk oranı olan 36 bin 463 dekar arazi nadasa bırakılıyor.
TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, Aydın’ın 2015 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri hakkında bilgiler verdi. Yücedağ, “2015 yılında Aydın’da toplam tarım alanının yüzde 0,99’luk kısmı olan 36 bin 463 dekar alan nadasa bırakılmıştır. Türkiye genelinde nadasa bırakılan tarım alanı toplam tarım alanının yüzde 17,18’ine karşılık gelen 41 milyon 139 bin 762 dekar oluşturmaktadır. Nadasa bırakılan tarım alanının toplam tarım alanına oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla yüzde 49,09 ile Tunceli, yüzde 41,56 ile Karabük ve yüzde 40,61 ile Kırıkkale olurken, Düzce, Bartın, Trabzon ve Rize’de nadasa bırakılan tarım alanı yoktur. Aydın ise yüzde 0,99 nadasa bırakma oranı ile 65. sıradadır.
TOPLAM TARIM ALANI 3 MİLYON 681 BİN 2 DEKAR
Aydın ilinde toplam tarım alanı miktarının 3 milyon 681 bin 2 dekar olduğunu açıklayan Yücedağ, “Türkiye’de ise toplam tarım alanı 239 milyon 486 bin 273 dekardır. En çok tarım alanına sahip iller sırasıyla 19 milyon 278 bin 540 dekar ile Konya, 12 milyon 241 bin 704 dekar ile Ankara ve 11 milyon 910 bin 432 dekar ile Şanlıurfa olurken; en az tarım alanına sahip iller ise 132 bin 533 dekar ile Yalova, 315 bin 675 dekar ilde Ardahan ve 319 bin 660 dekar ile Artvin’dir. Aydın ise en çok tarım alanının bulunduğu 19. il olmuştur” diye konuştu.
EKİLEN ALANLARDA EN ÇOK MEYVELER, İÇECEK VE BAHARAT BİTKİLERİ VAR
Aydın’da ekilen alanlarda en çok meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin olduğunu kaydeden Yücedağ, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aydın’da 3 milyon 644 bin 539 dekar olan ekili tarım alanlarının yüzde 59,17’lik 2 milyon 156 bin 419 dekarında meyveler, içecek ve baharat bitkileri, yüzde 37,86’lik 1 milyon 379 bin 845 dekarında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, yüzde 2.97’lik 108 bin 173 dekarında sebze bahçeleri ve yüzde 0,003’lük 102 dekarında ise süs bitkileri vardır. Türkiye genelinde ise 198 milyon 346 bin 511 dekar ekilen tarım alanının 157 milyon 377 bin 53 dekarı Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler, 32 milyon 838 bin 416 dekarı Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri, 8 milyon 85 bin 070 dekarı Sebze Bahçeleri ve 45 bin 972 dekar Süs Bitkileri vardır. Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerin en çok ekili olduğu il Konya olurken, sebze bahçeleri en çok Antalya’da, Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri Ordu’da, süs bitkileri ise İzmir’de en çok alana sahiptir”