Aydın’da düzenleenn Ahilik Haftası etkinliklerinde ‘Yılın Ahisi’ seçilen 52 yıllık çömlekçi Süleyman Sertkaya onurlandırıldı.
Aydın’da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği(AYESOB), Ahilik Haftası nedeniyle Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Aydın’da 82 Esnaf Odasının belirlemiş olduğu ustalar arasında seçim yaptıklarını belirten AYESOB Başkanı Selahattin Çetindoğan, “Yılın ahisi Karacasu İlçesinde 52 yıldır çömlekçilik yapan Süleyman Sertkaya’yı seçtik. Bu yıl ilk kez ikinci ve üçüncüyü de ödüllendireceğiz. Söke İlçesinde çizmeci İhsan Taş ikinci, Nazilli ilçesinde olukçu Emrah İnce ise üçüncü oldu” dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından yılın ahisi seçilen çömlekçi Süleyman Sertkaya, yapmış olduğu ‘Gelin Testisi”ni Aydın Valisi Erol Ayyıldız’a hediye etti. Aydın Valisi Erol Ayyıldız ise Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan el işlemesi Osmanlı Tuğrası’nı yılın ahisi Süleyman Sertkaya’ya hediye etti.
23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla Aydın Valisini ziyaret eden Ayesob Başkanı Selahattin Çetindoğan, Vali Ayyıldız ile esnafın sorunları hakkında konuştu.
BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NA GELİN TESTİSİ VERİLDİ
Valilik ziyaretinin ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu ziyaret eden esnaflar, Başkan Çerçioğlu’na çiçek ve gelin testisi hediye etti. Esnafları kapıda karşılayan Başkan Çerçioğlu, bütün esnafların haftasını kutlayarak bol kazançlar diledi. 52 yıldır çömlekçilik yapan 65 yaşındaki yılın ahisi Süleyman Sertkaya, Başkan Çerçioğlu’na gelin testisi hakkında bilgi verdi ve bu güne kadar dört tane çıkarak yetiştirdiğini belirtti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu, el sanatları mesleklerinin yok olmaması için daha çok gencin yetiştirilmesi gerektiği vurgusu yaptı.
“TEKNOLOJİYE YENİLİĞE AYAK UYDURMALIYIZ”
Her gün bir ilçede ahilik haftasını kutlayacaklarını aktaran AYESOB Başkanı Selahattin Çetindoğan, “Teknolojiye, yeniliğe ayak uyduramadığımız sürece ve fabrikasyonlar attığı sürece terzilik, ayakkabıcılık, marangozculuk gibi meslekler bittiği gibi yavaş yavaş diğer mesleklere de bu yok olmalar sıçrayacak. Esnaflara gelin dükkanlarımızı birleştirelim büyütelim diyorum. Çünkü insanlar artık küçük yerlere gelip oralardan alışveriş yapmak ve iş yaptırmak istemiyor. Aydın’daki vatandaşların çoğu küçük olsun ama benim olsun düşüncesine sahip. Bu yüzden esnaf sayısı her gecen gün azalıyor. Mahallelerdeki küçük bakkallara gelin birleşin büyük bir yer açın diyorum. İlk sordukları kim kasaya oturacak. Yok böyle bir şey. Aydın’da küçük olsun benim olsun zihniyeti var. Biz kendimiz yenilemediğimiz sürece esnaf olarak kaybolmaya yavaş yavaş gidiyoruz.” dedi.
KÜÇÜK ESNAF BİTİYOR
AYESOB Başkanı olarak göreve geldiğinde Türkiye’deki esnaf sayısının 2,5 milyon olduğunu bu gün ise bu rakamın 1,7 milyona düştüğünü ifade eden AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Her geçen gün eksiliyoruz. Onun için birleşmek zorundayız. Esnaf olarak bizler bazı şeyleri unuttuk. Biz Allah bereket versin demeyi unuttuk, şükretmeyi unuttuk. Hep yukarı bakıyoruz hiç aşağımıza bakmıyoruz, aşağıda neler var görmüyoruz. Yan yana iki dükkan birbirlerinin müşterilerini sayıyor. Bu böyle olmamalı. Eskiden bir esnaf siftah yaptığında komşu esnafa gönderiyordu. Ama şimdi, şükretmek yok. Herkeste birden büyüme isteği var. Ondan sonra da tökezliyoruz. Tökezlememek için gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Valilik binası önünde bulunan anıta konulan çelenk koyma törenine Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar, AYESOB Başkanı Selahattin Çetindoğan, Aydın Ticaret İl Müdürü Vekili Şeref Yazıcı, Aydın-Muğla İlleri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürü Levent Atilla, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanvekili Hüseyin Eken, yılın ahisi Süleyman Sertkaya, oda başkanları ve esnaflar katıldı.
Valilik binası önünde yapılan çelenk töreninin ardından Nazilli Mehter Takımı önderliğinde Atatürk Kent Meydanı’na kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe birçok protokol üyesinin yanı sıra Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de katıldı. Yürüyüş esnasında birçok mehter marşını seslendiren Nazilli Mehteran Takımı halk tarafından ilgiyle karşılanarak büyük alkış aldı.