Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, “Rusya krizinin tarımsal ihracatımıza etkisi gün geçtikçe derinleşiyor” dedi.
Suriye sınırında düşürülen Rus uçağı ile başlayan siyasi kriz, bozulan ikili ilişkilerle birlikte ekonomik krizi de beraberinde getirdiğini belirten Barış, ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında tarım ve turizm sektörü olduğunu savundu. Barış, “Son yıllarda ticari ilişkilerimizin önemli gelişme gösterdiği Rusya`nın yaşadığı ekonomik sorunların 2015 yılındaki ihracatımıza olan etkileri giderilememişken, siyasi kriz sonrası Türkiye`den yapılacak ihracata yönelik aldığı kararların çok daha önemli etkiler yaratacağı açıktır. Rusya krizinin tarımsal ihracatımıza etkisi gün geçtikçe derinleşiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) veri setinde yer alan dokuz alt sektör bazında ele alınmıştır. Bu alt sektörler; Fındık ve Mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Meyve Sebze Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Süs Bitkileri, Tütün ve Mamulleri, Yaş Meyve ve Sebze, Zeytin ve Zeytinyağı, olarak değerlendiriliyor. Rusya`ya yapılan ihracatta, sayılan alt sektörler içinde en önemli pay yaş meyve ve sebze alt sektörüne aittir. Yaş meyve ve sebzenin, tarımsal ihracatımız içinde yüzde 35-40`ler düzeyinde olan payı, Rusya`ya yapılan tarımsal ihracatta yüzde 70`den fazladır. Bu nedenle krizden en çok etkilenecek tarımsal alt sektör olacaktır. Bu etkilenme yaş meyve ve sebzenin muhafazası ve kısa sürede tüketime sunulmasının gerekmesi nedeni ile daha da fazla artacaktır. Diğer tarımsal alt sektörlere bakıldığında, süs bitkileri dışındakilerin muhafaza süresinin daha uzun olması, satılamasalar dahi, belli bir süre stok olarak tutulma imkânlarının olması, yeni arayışlar için bir süre imkânı yaratmaktadır” dedi.
Türkiye’nin 2015 yılında yaş meyve ve sebze ihracatını en büyük payı Rusya`ya yapıldığını kaydeden Barış, siyasi kriz sonrası Türkiye`den yapılacak ihracata yönelik aldığı kararların çok daha önemli etkiler yaratacağını ve gün geçtikçe derinleştiğini öne sürdü.