Bir zamanlar gelinlik çağına gelen her genç kızın bilmesi zorunluluk olan hamur yoğurup ekmek pişirme işi unutulunca bu işi bilen bayanlar ise meslek sahibi sayılıp iş buldular. Aydın’daki pek çok restoranda seri üretim fırın ekmeği yerine özel üretim bazlama tüketilmeye başlandı. Hal böyle olunca hamur yorup ekmek pişirmesini bilen bayanlar iş sahibi oldu.
Aydın’da ekmek tüketiminde devir adeta tersine döndü. Bir zamanlar garibanın yediği bazlama şimdi zengin yiyeceği oldu, özellikle hanımların elinden çıkan bazlamalar lüks restoranların yanı sıra bakkal ve marketlerde de özel olarak satılmaya başlandı.
Doğal undan üretilen bazlamalar artan sağlık problemleri üzerine yeniden kıymete bindi. Kısa süre öncesine kadar kıt kanaat geçinenlerin evlerinde yapıp karnını doyurduğu bazlamalar artık lüks restoranlarda müşteriler için tercih sebebi olmaya başladı. İnsanların ekmek tüketimi üzerindeki yeni tercihi bayanlar için yeni bir iş kapısı haline geldi.
Aydın Efeler Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda Hasanefendi Mahallesi’nde açılışı yapılan Saklı Bahçe Restoran’da da tüketilen ekmekleri bizzat hanımlar üretiyor. Kendi yoğurdukları hamurdan ekmek ve yufka pişirip servis eden hanımların bazlamaları yoğun ilgi görürken bu ilgi Aydın’da hamur yoğurup ekmek pişirmeye bilen pek çok kadının iş sahibi olmasına vesile oldu.
El emeğinin tadını hiçbir makinenin veremediğini belirten hanımlar, sevgi ve duygu ile yapılan her şeyin daha kıymetli ve lezzetli olduğunu belirttiler.