Çin mallarının yaygınlaşması ile işleri sekteye uğrayan Aydınlı Romanlar, arıcılık sektörüne hizmet vermeye başladı. Bir zamanlar, incir, zeytin sepetlerini, pamuk selelerini örerek ekmeklerini kazanan Romanlar, teknoloji ve ucuz Çin malları karşısında ayakta duramayınca şimdi de karakovan üretimine başladı. Hiçbir teknolojik malzeme kullanmadan, tamamen doğal hayıt ve söğüt dallarından örülen karakovanları ülkenin dörtbir yanına gönderdiklerini belirten Ferdi Şeritoğlu işlerden memnun olduklarını söyledi.
Eskiden yılın sadece çok soğuk kış Güneri hariç 365 gün sepet ve sele örerek geçimlerini sağladıklarını belirten Ferdi Şeritoğlu, “Önce plastik yaygınlaştı, ardından ülkeye ucuz Çin malları istila etti. Hal böyle olunca biz işimizden olduk, ekmek parası bile kazanamaz duruma düştük. Sepet ören tüm romanlar arayış içine girdi. Önce süs eşyaları, yazlık şezlong, yazlık koltuk masa gibi malzemeler ile doğal olması gereken beşik gibi malzemeler örmeye başladık. Ancak piyasa şartları nedeniyle teknoloji ile mücadele edemedik. Şimdi de doğal bal üretimi için kullanılan karakovan bal üretimine başladık” diyerek tanesi 25-30 TL’den ülkenin değişik yerlerinden gelen talepler doğrultusunda kara kovan ördüklerini söyledi.
ARILARA GÜVENİYORUZ
İnsanların doğallıktan uzak yaşaması ve her şeyi para olarak görmesi nedeniyle sepetçilik işinin yok olduğunu ancak işlerinin doğallığını ve kalitesini arıların iyi bildiğini belirten Ferdi Şeritoğlu, “Arılar kainatın en doğal varlıklarıdır. Doğal olmayan şeyleri tercih etmezler. Bizim sırf hayıttan ürettiğimiz karakovanlara hemen uyum sağlıyorlar. Şimdi Erzurum’dan Kars’a kadar ülkenin değişik illerinden karakovan siparişleri almaya başladık. İnşallah arılar Romanların yaşadığı işsizlik sorununu çözecek” diye konuştu.
Bu arada son dönemlerde vatandaşların organik olduğu için karakovan balına daha çok rağbet etmeye başladığı ve karakovan bal üretiminde arıya hiçbir müdahalede bulunulmadığı belirtildi.