Sonbahar aylarında ve özellikle mevsimsel geçişlerde çocuklarda görülen romatizmanın büyüme ağrıları ile karıştırılabildiğini belirtildi. Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fulya Erdem,3-12 yaş aralığındaki çocuklarda görülebilen romatizmada kol, kalça ve bacaklarda gece uykudan uyandırabilecek düzeyde ağrılar yaşanabildiğini belirterek bu tür durumlarda mutlaka hekime başvurulmasını önerdi.
Ağrıların kramp şeklinde, derin, rahatsız edici bir tarzda hissedildiğini, bacak, baldır ve bacağın ön tarafının, ağrının en çok hissedildiği bölgeler olduğunu kaydeden Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fulya Erdem, "Büyüme ağrıları genellikle gece olur ve çocuğu uykudan uyandıran ağrılardır. Çocuğa ağrıyı göster dediğiniz zaman eklemini işaret etmez. Dizi ile ayak bileği arasında kaval kemiğini gösterir” diyerek bir çok zaman bu tür ağrıların ebeynler tarafından büyüme ağrısı ile karıştırıldığını söyledi.
“Romatizma ile büyüme ağrısı nasıl ayırt edilir”
Büyüme ağrılarının özellikle 3-10 yaşlarında daha sık görüldüğünü belirten Erdem, “Çocuk sabah hiçbir şey olmamış gibi ağrısız uyanır. Gün boyunca rahatlıkla koşar oynar. Ağrı o bölgeye masaj yapılmasından sonra rahatlar. İltihaplı romatizmalarda ise kesinlikle elletmez. Çocuğunuzun büyüme ağrısı olup olmadığını böylece ayırt edebilirsiniz” dedi.