Küreselleşen dünyada, hayatın vazgeçilmezi olan internet ve dijital makinelerin birçok alanda yaşamın kolaylaşmasını sağlarken bir çok alanda da sıkıntıya neden olduğu belirtildi. Özellikle çocuklarda sigara bağımlılığı gibi internet ve dijital bağımlılığı oluşmaya başladığını belirten Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fulya Erdem, “Sağlıklı bir gelişim için çocukları doğal oyunlara yönlendirin. Gerekirse unutulmaya yüz tutan oyunları çocuklarınızla birlikte oynayarak onları özendirin” diyerek ebeveynleri uyardı.
İlk çıktığı dönemlerde kullanımı adeta maharet gibi görülen dijital dünyanın özellikle çocuklarda ciddi sorunlara neden olmaya başladığını belirte Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Erdem, çocukların nefes alma, yeme ve içme gibi aktiviteler dışında gerçek dünyadan kopup sanal alemde yaşamaya başladığını belirtti. Son zamanlarda en ücra köylere kadar uzanan dijital oyuncakların aslında gelişim çağındaki çocuklara bir ödül değil sonradan fark edilecek bir ceza olduğunu belirterek “Çocuğunu seven ödül olarak tablet ve akıllı telefon almasın. Çocuklarını seven onları gerçek dünya ile bağlantının kopmadığı oyuncaklar alsın veya bizzat kendisi yapsın. Sanal alemde değil de gerçek alemde oyun oynayan çocuklar daha mutlu ve paylaşımcı oluyor” diye konuştu.
“Doğru bilinen yanlışlardan uzaklaşın”
Bugün her anne babanın çocukluk anılarını hatırlamasını isteyen Çocuk Doktoru Fulya Erdem, “Yaşınız kaç olursa olsun hatırladığınız en mutlu çocukluk anılarınız arasında birlikte oyun oynadığınız arkadaşlar ve hatta aile büyükleri ile oynadığınız oyunlar gelir. Bugün pek çok anne babanın ‘üzülmesin veya ağlamasın’ diye çocuklarının istediği her şeyi yapıyor. Sussun diye çocuklara telefon vermenin veya sürekli bilgisayar başında oturtmanın doğru olmadığı artık bilinmeli. Türkiye’de ve özellikle ekonomik düzeyi iyi olup şehir merkezlerinde yaşayan ailelerin yaptığı yanlışların başında çocukların cep telefonu ya da bilgisayarı sürekli oyuncak olarak kullanması geliyor. Çocuklarınızın daha iyi gelişmesini istiyorsanız onları gerçek dünyada oynatın” dedi.
“Bazı aileler yanlışı fark edip geri döndü”
Gerek Sağlık Bakanlığı yetkililerince, gerekse Milli Eğitim bakanlığı yetkililerince yapılan uyarıların ardından pek çok ailede çocuk oyunları konusunda öze ve doğruya dönüşün başladığını kaydeden Uz. Dr. Fulya Erdem, “Eski oyunlar hem sağlık hem de kültürdür. Bunların da unutulmaması gerek. Aynı zamanda bu oyunlar sayesinde çocuklar hem enerjisini atıyor hem de mutlu oluyor” diyerek bu konuda maliyeti düşük olan oyuncakların çocukları daha mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.