Yaz mevsiminde termometrelerin 50 dereceleri gösterdiği Aydın’da, sonbaharın kendisini hissettirmeye başlamasıyla birlikte termometreler 17 derecelere düştü.
Bu yıl çöl sıcaklarının kendisini gösterdiği Aydın’da, Kasım ayı ile birlikte hava sıcaklığında yaşanan ani değişimler ve düşüşlere karşı hekimler, insan sağlığı açısından yaşanabilecek olumsuzluklar konusunda uyardı.
Bu mevsimde güneşe aldanmayın
Sabah güneşli bir hava ile güne başlarken öğleye doğru yağmur, akşam saatlerinde de sıcaklıkta ciddi sayılabilecek düşüşler görülebildiğine dikkati çeken Özel Liva Hastanesi Başhekimi Erdal Gezer, “Bu durumun insanların mevsimsel olarak olağan kabul edilen soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarına yakalanmasına neden olabilir. Bu durum insan sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Sabah havaya bakıp ince veya normal kalınlıkta bir giysi ile dışarı çıkıldığında akşama doğru bu giysi yeterli olamamaktadır. Bu durum insanların mevsimsel olarak olağan kabul edilen soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarına yakalanmasına neden olmaktadır. Ayrıca gün içerisinde hava sıcaklığındaki bu değişimler uykusuzluğa, yorgunluğa, bitkinliğe yol açmakta, bu da iş yaşamında motivasyon kaybına ve dikkat eksikliklerine neden olabilmektedir. Bu nedenle havanın bu değişkenliğini ve mevsimin kış olduğunu kabul etmemiz gerekir. Sabahları hava ne kadar güzel olursa olsun ince, yazlık giysiler giyilmemeli, normal kalınlıkta giysiler giyilmeli, hatta pardösü veya mont gibi biraz daha kalın giysiler yanımızda olmalıdır” dedi.
65 yaş üstü yaşlılar gibi grip hastalığının risk oluşturabileceği kişilerin bu ay içinde grip aşısı yaptırmaları gerektiğini de belirten Gezer, "Uyku düzenine dikkat edilmeli, özellikle toplu çalışılan yerlerde iş motivasyonunu artırmak için değişik aktiviteler yapılabilir” diye konuştu.