Aydın’ın Efeler ilçesinde bağlama saz ustası Hasan Bakan, kurduğu atölyesinde imalat ve tamir yaparak geçimini sağladığını belirtti.
Bağlamanın usta elinde şekillendiğini ve günümüzde çok farklı saz çeşitlerinin olduğunu ifade eden Bakan, mızraplı sazların atası olarak bilinen Kopuz’un Türklerin kullandığı en eski sazlardan olduğunu ve bugün Anadolu da yerini Bağlama ailesi sazlarına bıraktığını söyledi. Saz, imalat yapımın da ölçülerindeki farklılıkları nedeniyle çeşitli isimler aldığını belirten Balkan, bunlardan meydan sazı, divan sazı, çöğür, bağlama, bozuk, aşık sazı, tambura, cura, bağlama curası ve tambura curası olarak isim aldığını ifade etti.
Bağlama’nın tekne, göğüs ve sap olmak üzere üç ana kısımdan oluştuğunu belirten Bakan, tekne kısmının genelde dut ağacının önerildiği ancak dut ağacın dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapıldığını, göğüs kısmı ladin ağacından ve sap kısmı ise gürgen, akgürgen veya ardıçtan yapıldığını kaydetti. Bağlama kültürünün yaşatılması için eğitiminin okullarda verilmesi gerektiğini belirten Bakan, bağlama eğitimin genç yaşlarda alınması öğrenme başarısın artırdığını, bu kültürü ileriye taşıyacak gençlerin yetiştirilmesi gerektiğine inandığını ve bir bağlama ustası olarak kendi imkanlarıyla gönüllü olarak bu mesleği yaşatmaya çalıştığını sözlerine ekledi.