Aydın’ın Efeler ilçesinde nitratlı gübrelerin satışının durdurulmasının ardından alternatif gübrelere yönelen üreticiler, verimde yaşanacak düşüşler ile ek masraflardan endişe duydukları bildirdi.
Efeler Ziraat Odası Meclis Başkanı Bayram Er başkanlığında toplanan pamuk üreticileri, terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı gerekçesiyle nitratlı gübrenin satışı, bakanlık tarafından geçici olarak durdurulması ile ege de pamuk bitkisinin tam da gübreleme dönemine denk gelmesi üreticileri alternatif gübre olan amonyum sülfat ve üre gübresine yönelmesine neden olduğu belirtildi.
Efeler Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Suat Uğurlu, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de bir pamuk üreticisi olduğunu ifade ederek, bölgede pamuk bitkisinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden biri olan amonyum nitrat gübresinin bakanlık tarafından yasaklanmasıyla üretici imkanları ölçüsünde pamukta çiçeklenme öncesi amonyum sülfat ve üre gübresini kullanmaya başladığını söyledi.
Uğurlu, “Amonyum nitrat gübresine yasak gelmesiyle beraber alternatif gübrelere yönelen üreticiler meydana gelebilecek sıkıntılar düzenlenen toplantı ile potansiyel çözüm yolları arandı. Özellikle Aydın yöresinde ekonomik değeri olan pamuk bitkisinin çiçeklenme dönemi öncesi ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden biri olan amonyum nitratın bakanlıkça yasaklanmasının ardından üreticiler alternatif gübre olan amonyum sülfat ile üre gübresine yöneldi. Bu gübreleri piyasada bulan çoğu üretici imkanları üçlüsünde pamuk tarlasına uyguladı. Üretici olarak edinilen tecrübelere göre, amonyum nitrata nazaran amonyum sülfat ve üre uzun vadede etkisinin devam etmesi ile bitkinin azmanlaştıracağı ve buna bağlı olarak verim düşüklüğüne neden olacağı endişesini taşımaktayız. Bunun önüne geçilmesi için pix uygulanarak bitkinin durdurulması üreticiye ek masrafların çıkaracağı kaçınılmaz hale getirecektir” diye konuştu.
Aydın ve yöresinde bir önceki yıla oranla bu yıl pamuk ekim alanların da artış olduğu kaydedildi.