Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesi’nde yaygın olarak yetiştirilen enginar bu sene çiftçinin yüzünü güldürdü.
Beslenme uzmanlarının insan vücudundaki bir çok organa yararlı olduğunu söylediği karaciğer dostu olan enginar, Aydın’da da yaygın olarak üretiliyor. Sebzenin üretimi her ne kadar uzun ve zorlu olsa da üretici halinden memnun.
"ENGİNAR ZAHMET İSTEYEN BİR SEBZE"
Gölhisar çiftçilerinden Durmuş Korkmaz enginar üretiminin çok zahmetli bir iş olduğunu ifade ederek, "Ağabeyimle birlikte ortak çalışıyoruz. İzmir, İstanbul, Manisa, Eskişehir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere de gönderiyoruz. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte tarlaya enginar toplamak için geliyoruz. Sabah 5’te işe başlıyoruz, sıcağa kaldığımız zaman hem kararıyor hem de buruşup pazar değerini yitiriyor. Ağustos sonu Eylül başlarında enginarın macerası başlar. Yaklaşık 10 ay olarak hizmeti var. Eylül’de başlar Temmuz’da biter. Yağmur, çamur, soğuk kesinlikle dinlemez. İlla ki o gün tarla da o iş olacak. Enginarın zahmeti çok ama emeğimizin karşılığını da alıyoruz" dedi.
"SAĞLIĞA ÇOK FAYDALI"
Enginarın sağlığa faydalı olduğunu söyleyen Korkmaz, "Enginar kadar doğal bir sebze yok. İnsan vücuduna en yararlı sebzelerden bir tanesi. Karaciğer, akciğer ve şeker hastalığın iyi geliyor. Sebzelerin içerisinde en doğalı enginar. Diğer sebzelerin hepsinin genetiği ile oynanmış durumda" diye konuştu. Gölhisar Mahalle Muhtarı Bülent Yalçın da mahallelerinde enginar üretiminin çok yaygın olduğunu söyleyerek şöyle konuştu; "Mahallemizde bir çok çiftçimiz enginar üretimi ile uğraşıyor. Enginar zahmetli olduğu kadar getirisi güzel olan bir ürün. Çok şükür bu sene yüzümüz gülüyor. Masrafımız fazla ancak kazancımız da güzel"