AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Erdem, “Kırsal kalkınma hamlesi ve Hayvancılık desteklerini arttırdık. Türk tarımı, dünyada artık küresel bir aktör” dedi.
AK Parti’li Erdem, Kuşadası Efes Fuar ve Kongre Merkezinde açılışı yapılan Türkiye’nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı özelliğini taşıyan Anadolu Expo 3. Canlı Hayvan Fuarı, 3. Süt, Besi, Çiftlik Hayvanları ve Ekipmanları, Sistemleri ve Yem İhtisas Fuarını ziyaret etti. Süt ve Besi hayvancılığı için önemli bir konuma gelen fuar, üretici birlikleri ve çiftçilerimizle hayvancılık sektörümüzü değerlendirme fırsatını da bulduğumuz verimli bir organizasyon olma özelliğini taşıyor.
‘’Milli Tarım Projesi’’ hamlesi ile Hayvancılık desteklerini arttırdık.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Erdem, yaptığı açıklamada; “Gıda mevzuatımız, AB gıda mevzuatı ile uyumlaştırıldı. Ülkemizin her yerindeki vatandaşımızın Tarladan Sofraya Güvenilir Gıdayı tüketmesi sağlandı.Türk tarımı artık küresel bir aktör. 2002 yılında; Büyükbaş hayvan sayımız 9,8 Milyon adet Küçükbaş hayvan sayımız 31,9 Milyon adet Süt Üretimimiz 8,4 Milyon ton iken bu rakamlar doğru destekleme uygulamalarıyla; 2016 Haziran itibariyle Büyükbaş hayvan sayımız 14,3 Milyon adede Küçükbaş hayvan sayımız 44,0 Milyon adede Süt Üretimimiz 18,7 Milyon tona yükselmiştir.
2003-2016 yılları arasında tarıma toplamda 90 milyar TL nakdi destek verdik.2002 yılında tarıma verilen toplam destek 1 milyar 868 milyon TL İken 2016 yılında ödenen tarımsal destek toplamı 11 milyar 644 milyon TL olmuştur. 2002 den bu tarafa yaptığımız gibi bundan sonra da 2023 vizyonu çerçevesinde tarıma verdiğimiz destekler artarak devam edecektir. Millî Tarım Projesiyle Türkiye artık üretim planlamasına geçmiş olacak ‘Arz açığı ve arz fazlası’ tartışmaları da büyük oranda ortadan kalkacak. Çiftçimiz hangi ürünü nerede ekerse, hangi hayvanı yetiştirirse ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Mazota yüzde 50 destek verilecek ve Aydın başta olmak üzere 32 ilde en az 500 baş kapasiteli gebe düve merkezleri kurulacak çiftçimiz neyi, nerde ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Piyasalardaki fiyat dalgalanmalarını en aza indirerek, fiyat istikrarına katkı sağlayacağız.
Fuarın Aydın ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını, Sektörün gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacak organizasyonda emeği geçen kurum ve kuruluşlarımızı, ürettiği ve yetiştirdiği ürünleri sergileyerek Fuar’a katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.