Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güllübağ’ın ‘Gelibolu’nun İngiliz Yazarları’ kitabı okurlarıyla buluştu.
Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güllübağ’ın “Gelibolu’nun İngiliz Yazarları” isimli kitabı Ağustos 2016’da yayımlandı.
Türk ve Dünya tarihi açısından büyük öneme sahip Çanakkale Savaşı üzerinden önemli saptamalarda bulunan kitap hakkında açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Güllübağ, İngiliz askerlerin gözünden muharebelerin anlatıldığını vurgulayarak; bu sayede, tarih kitaplarına girmemiş bazı detaylar veya şehir efsanesine dönüşmüş bazı olayların, o olayları bizzat yaşayanların hatıralarından alıntılayarak kitaba dâhil ettiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Güllübağ, kitabıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “1. Dünya Savaşı içinde yer alan muhaberelerden biri de Gelibolu Yarımadasında cereyan etmiştir. Askerlerimizin gösterdiği adanmışlık, fedakârlık ve cengâverlik yakın tarihimize büyük bir zaferin ‘tarih notu’ olarak altın harflerle yazılmıştır. Mehmet Akif’in de tarif ettiği gibi, dünyanın birçok yerinden toplanmış ‘yedi düvel’ askerlerine karşı yapılan bu muharebe de Avustralya Maorileri’nden, Hintli, Senegallilere kadar İngiliz ve Fransız birçok diğer değişik ırk ve milletten askerler Gelibolu’ya getirilmişti. Kitabımızın konu edindiği askerler ise İngiltere’den gelen yazar ve şairler olup onların bu kanlı muharebeler ve Türkler hakkında yazdıkları anılarını ve şiirlerini incelemektedir. Bir başka deyişle, İngiliz askerlerin gözlerinden muharebeler anlatılmakta ve değerlendirilmektedir. Bu sayede, tarih kitaplarına girmemiş bazı detaylar veya şehir efsanesine dönüşmüş bazı olaylar, o olayları bizzat yaşayanların hatıralarından alıntılanarak kitaba dâhil edilmiştir. Bunlardan bulut içinde kaybolan İngiliz birliği, İngilizleri direnmeye zorlayan yanıltıcı Alman istihbarat çalışmaları, mucizevi kurtuluşlar ve dehşetli ölümler, esprili şiirler konu akışı içinde anlatılmıştır”