Jeotermal enerji üretimi sonucu oluşan buharın Aydın’a verdiği zararın araştırılıp uzmanlarca ölçümlerin yapılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyon TL bütçe ayırdığı belirtildi.
Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, halk arasın da jeotermalden enerji üretiminin faydasından daha çok çevreye olan zararlarının sıkça konuşulduğunu, ancak konu ile ilgili net somut bilgilerin olmadığını savundu.Efeler Belediyesi ile Aydın Büyükşehir belediye meclisinin de üyesi olduğunu ifade eden Posacı, jeotermal enerji üretimi sonucu oluşan buharın çevreye verdiği zararın araştırılıp uzmanlarca ölçümlerin yapılması için ABŞ belediye meçlisine önerge verildiğini ve bunun için 1 milyon TL bütçenin ayrıldığını ifade etti.
Tarafsız bir kurul tarından çalışmaların sürdürüleceğini belirten Rıza Posacı, “Halk arasında jeotermalden enerji üretimi faydasından çok çevreye verdiği zarlardan konuşuluyor. Bu konuda somut bir bilgi yok. Herkes bir şeyler söylüyor. Jeotermalden enerji üretimi sonucu oluşan buharın çevreye verdiği zararların araştırılıp uzmanlarca ölçümlerin yapılması için ABŞ belediye meclisine önerge verildi ve bunun için 1 milyon TL bütçe ayrıldı. Tarafsız bir kurul tarafından çalışmalar sürdürülecek. Dünyadaki örneklerine bakıldığın da İzlanda’da şehirlerin ortasın da jeotermal tesislerin kurulduğu ve daha ileri teknoloji kullanılarak çok amaçlı alanlarda değerlendirildiği bilinmektedir. Bizim burada yapacağımız şey doğru yöntemlerle doğaya zara vermeden şehrin ısıtılması ve soğutulması, sağlık turizmi alanın da ve seralarda hatta alabalık üretiminde kullanılmasıdır. Herkes jeotermalin davulunu çalıyor. Bence burada jeotermali ilimizde daha faydalı hale getirmemiz gerekir. Kanunu çıkaran siyasi otorite olduğu için büyük görev onlara düşüyor” diye konuştu.
Menderes nehrin kirliliği sadece jeotermal atığı olmadığını savunan Posacı, belediyelerin arıtma tesislerin yanı sıra sanayi atıklar ve bilinçsiz kullanılan tarım ilaçların da büyük etken olduğunu sözlerine ekledi.