Vücuttaki eklemlerde bulunan kıkırdakların birçok nedene bağlı olarak işlevini yapamaz hale gelmesi sonucu ortaya çıkan ’eklemin yıpranma hastalığı’ veya ’dejeneratif eklem hastalığı’ tedavisinde uygulanan kalça ve diz protezlerinin hastaları hem ağrılarından kurtardığı hem de sosyal yaşama yeniden kazandırdığı bildirildi.
Aydın Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz, insan ömrünün uzadığı günümüzde özellikle ileri yaşlarda görülen eklem yıpranma hastalığının verdiği sıkıntının diz ve kalça protezi ameliyatları ile çözüldüğünü belirtti. Bu ameliyat ile insanların yaşam kalitesinin yükseldiğini ve insanların eve bağımlılıktan kurtulduğunu belirten Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz, “Çocukluk çağında geçirilmiş enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, tümörler, travmalar, genetik yatkınlık, fazla kilo, ağır yük taşıma ve özellikle kalça, diz ve ayak bileği gibi eklemlere baskı ile yaşlanma gibi faktörler bu soruna yol açıyor. Kişi eklem sorunları nedeniyle yürüyemez, merdiven inip çıkamaz, yatağından kalkamaz ve günlük kişisel ihtiyaçlarını yerine getiremez hale geliyor. Hastanın günlük aktiviteleri ileri derecede sınırlandığından bazen yatağa bağımlılık ve sakat bırakıcı etkiye yol açabiliyor. Özellikle İleri yaşta olan, sigara içen, istirahat sırasında ağrı duyan, gece ağrı nedeniyle uykusundan uyanan, tuvaleti kullanamayan, dizlere yük bindiren hiçbir hareketi yapamayanlar için protez ameliyatları gerekli olmaktadır. Gelişen teknoloji ile artık bu sağlık sorunu da kolay bir şekilde çözüme kavuşuyor” dedi.
“Obezite ve aşırı kilo bu hastalığı yaygınlaştırdı”
Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan obeziyete bağlı olarak oluşan aşırı kiloların diz, kalça ve ayak bileği eklemlerini ciddi derecede hasar verdiğini ve bu nedenle de halk arasında eklem yıpranması olarak bilinen hastalığın çok yaygınlaştığını belirten Aydın Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatloji Uzmanı Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz, “Protezler, titanyum, krom kobalt ve molibden gibi özel alaşım, çelik, seramik alaşımlı özelliklere sahiptir. Protezlerde bugün 3 ayrı kayma yüzeyi bulunmaktadır. Metal, seramik ve plastik yüzeylerin her biri arzu edilen 20-25 yıllık bir yaşamı sağlayabilmektedir. Özellikle 50-55 yaşın altındaki genç hastalarda seramik protezler tercih edilmektedir. Protez ameliyatları sonrası hastanın diz ve kalça eklemlerindeki ağrılar ortadan kalkmaktadır. O bölgede hareket kabiliyeti artmakta, taşıma yüzeyleri düzgünleşmekte, şekil bozuklukları ortadan kalkmakta, hareket genişliği artarak hastanın günlük normal aktivitelerini yapması sağlanmaktadır" diyerek sıkıntısı olan hastaların çekinmeden bu ameliyatı yaptırmasını tavsiye etti.