Kuşadası Belediyesi’nde 30 Mart 2014 tarihinden itibaren Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü başta olmak üzere birçok müdürlüğü ve ARYA şirketindeki 27 aylık alım, ihale ve uygulamaları inceleme altına alındı.
İçişleri Bakanlığı, Kuşadası Belediyesi’nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü başta olmak üzere Bilgi İşlem Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Yapı Kontrol Müdürlüğü ile belediyenin ARYA şirketinde 30 Mart 2014 tarihinden itibaren alım, ihale ve uygulamalarında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine müfettiş görevlendirilip, soruşturma başlattı.
Edinilen bilgiye göre, vatandaşların şikayetleri üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından seçimlerin yapıldığı 30 Mart 2014 tarihinden itibaren fahiş fiyatla ve şişirme faturalarla yapıldığı öne sürülen dijital baskı işleri, matbaa ve baskı işleri, ses düzeni kiralama işleri, Ramazan eğlenceleri, konserler, belediyeye gazete baskısı, Sivas Anma etkinliği, geri dönüşüm ihalesi, temizlik işleri ihalesi, ARYA şirketindeki ihalesiz mal alımları, Bilgi İşlem Müdürlüğü program alım ihalesi gibi bir çok harcama ve ihaleyle ilgili evrak ve dökümanlara incelenmek üzere el konuldu. Müfettişler, son iki yılda gerçekleştirildiği öne sürülen alımların ve ihalelerin bir bölümünün fatura ve işlemlerini yayınlayan 3 ayrı yerel gazete ve internet sitelerinin sorumlu müdürlerinin de ifadelerine de başvurdu. Müfettişler gazetelerin yayınladığı belgeleri de soruşturma dosyasına koydu.
Yerel gazetelerde yer alan haberlerde, Kuşadası Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün Ramazan eğlenceleri, ses düzeni kiralamaları, digital baskı ve matbaa işleriyle ilgili şişirme faturalarla belediyeden fazla para alındığı ve bunun belediye görevlileri ile firma yetkilileri arasındaki mail ve watsapp yazışmalarıyla ortaya çıktığı iddia edilmişti. Yerel gazetelerdeki Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ndeki şişirme fatura iddiası Kuşadası’nda büyük yankı uyandırmıştı. Bunun yanında aynı gazetelerin yayınlarında dikkat çeken bir başka konu da Kuşadası Belediyesi’nin gelir gider ve bilgisayar programları alım işinin usulsüz yapıldığı ve ihaleye çıkarılmadan fahiş fiyatla başkan danışmanına ait şirkete 578 bin liraya verildiği ve bu kişinin de taahhüt ettiği mal ve hizmeti teslim etmeden parasının tamamını aldığını ve daha sonra da belediyeden ayrıldığını öne sürmüştü.
Bu arada, Kuşadası Belediye Başkanı CHP’li Özer Kayalı İçişleri Bakanlığı müfettişleri ve görevlendirilen hesap uzmanlarının incelemesini doğruladı. Başkan Kayalı, "Müfettişler bazı dosyaları inceliyor. Ama inceleme içeriği hakkında detaylı bilgim yok. Dosyaları hesap uzmanlarına bakanlık müfettişleri yönlendirdi" dedi.