Didim Turizm Altyapı Birliği 24 Eylül günü Matematikçileri ve Felsefecileri Tales’in vatanı Milet’te buluşturuyor.
Didim Belediyesi, Didim Turizm Altyapı Birliği, Turizm Araştırmaları Derneği, Türkiye Matematik Derneği ve Didim Turizm Derneği işbirliğiyle Aydının turistik ilçesi Didim’de 24 Eylül günü “Tales buluşması” adı altında etkinlik gerçekleştirilecek. Didim’e bağlı Balat Mahallesi sınırları içerisinde olan Binlerce yıllık Milet Amfi tiyatroda yapılacak etkinliği yerli ve yabancı matematikçiler ve felsefeciler Tales’i ve Tales’in günümüze kadar gelen matematik hesaplarını ve felsefeye bakışını anlatacaklar.
Saat 15:00’da başlayacak olan buluşmada Boğaziçi Üniversitesinden Betül Tanbay açılış konuşmasını yapacak. Aynı üniversiteden Alp Eden Cumhuriyet Dönemi Matematikçilerin sunumunu yapacak ardından da Ali Karatay ise “Tales Matematik felsefecisi miydi?” tartışmasını yapacak. Koç Üniversitesi’nden Atilla Aşkar, finans piyasalarında halen kullanılan “Futures sistemini” anlatırken, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Ayşe Berkman Tales’in hesaplarını örneklerle anlatacak. Panelde Mimar Sinan Üniversitesinden David Pierce “Kanıt Kavramının Öncüsü Tale”s sunumunu yapacağı öğrenildi.
Akademik seviyesi yüksek olacak olan programın sonunda saat 18:00’da Milet Müzesi Bahçesinde bir de kokteyl ile sona erecek.
TALES KİMDİR?
Miletli Thales ( MÖ 624 - MÖ 546), Sokrates öncesi dönemde yaşamış olan Anadolulu bir filozoftur. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır. Eski Yunan’ın Yedi Bilge’sinden ilkidir. Ticaretle uğraşmış ve bu nedenle Mısır’da bulunmuştur.
Mevcut ortak görüşe göre Thales, MÖ 620 civarında, Anadolu’nun batı sahillerinde bulunan (Aydın civarı) Milet şehrinde doğmuştur.