Aydın’ın Nazilli İlçesi’ne bağlı Yıldıztepe Mahallesi’ndeki ilginç bir hava akımı sayesinde mahallede yaşayanlar ve ilçe halkı yaz döneminde adeta para basıyor. Patlıcan kurutmak için en elverişli havaya sahip Yıldıztepe Mahallesi’nde hergün onlarca ton patlıcan kamyonlarla getirilip oyulduktan sonra özel hazırlanan bölgelerde kurumaya bırakılıyor. Türkiye’nin değişik illerinin yanı sıra yurtdışına da satılan oyulup kurutulmuş patlıcanlar sayesinde hem patlıcancıların hem de Nazilli’de yaşayan yüzlerce kişinin yüzü gülüyor.
Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde patlıcan oymacılığı ayrı bir sektör haline geldi. İlçeye bağlı Yıldıztepe Mahallesinde işlenen kurutulmuş Patlıcan kışın en çok rağbet gören yemeklerin başında yer alıyor. Bölgenin en büyük gelir kaynaklarından olan kurutulmuş patlıcan işinin sahip olduğu ilginç hava akımı nedeniyle Türkiye’de sadece Nazilli Yıldıztepe Mahallesi ve Gaziantep’in bir bölümünde yapılabildiği belirtildi.
“50 YILLIK MAZİSİ VAR”
Kışlık yiyeceğin tarihten bu yana Anadolu kadınları tarafından hazırlandığını ancak patlıcan ve kabak oyma ve biber, domates kurutma işlemlerinin kısa bir süre önce sektör haline geldiğini belirten bölge patlıcancılarından Atilla İnk, “1966 yılında kabak, biber ve patlıcan kurutma olayını ilk keşfeden Deveci Abdullah lakaplı Abdullah Kandak, o tarihlerde yaz yalarında evinde kuruttuğu bu sebze çeşitlerini kış aylarında ufak çapta pazarlamaya başlamış. Ardından giderek artan talep karşısında yavaş yavaş mahalle sakinleri de kurutma işlemini yapmaya başlamış. Giderek artan taleplerle birlikte Yıldıztepe Mahallesinin birçok sakini evinde kurutma işlemini aile mesleği haline getirmiş. Yazın sadece Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan bu kurutma işlemi bütün bir yılın bereketli geçmesine neden oluyor” dedi.
“HİÇBİR TEKNOLOJİ BU DOĞALLIĞI SAĞLAYAMAZ"
Gelişen teknoloji ile birlikte bir çok işlemin artık suni sıcaklıkla yapılmaya çalışıldığını ancak hiçbir makinenin bu doğal kurutmadaki lezzeti sağlayamadığını ifade eden Atilla İnk, “Burada hakikaten ilginç bir hava var. Gelip inceleyen herkes şaşırıp kalıyor. Yıldıztepe Mahallesi’nin 3 km eninde 5 km boyunda baklava dilimleri şeklinde bir adacıkta oluşan hava akımının kerametini akıl sır ermiyor. Aynı işlemi başka yerlerde yapsak patlıcan kurumuyor. Bu işlemi en sağlıklı burada yapabiliyoruz. Sahip olduğumuz hava sayesinde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen patlıcan, aile işletmeciliği şeklinde burada oyularak kurutuluyor. Kurutma işlemini 100 metre aşağı ya da yukarı aldığımızda aynı sonucu alamıyoruz” dedi.