Sıcak havaların geride kaldığı bu günlerde uzmanlar, mevsim geçişlerinde vücut dirençlerinin düşmesinden dolayı özellikle çocuk ve yaşlılarda hastalanma risklerinin arttığını söyledi.
Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Gel, yaz havalarının sona erip kış şartlarının yaşanmaya başlandığı bu dönemde, yakalanılacak hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Meteorolojik verileri de değerlendirdiklerini ve bu yıl hava sıcaklıklarının çok sert bir şekilde düşeceğinin belirtildiğini kaydeden Uzm. Dr. Özgür Gel, son dönemlerde yanlış bilinen doğrular nedeniyle çocuk ve yaşlı hastaların mağduriyetinin arttığını söyledi.
“İnternetteki bilgilere güvenmeyin”
Bir zamanlar bilgiye ulaşmanın çok zor olduğunu ancak günümüzde doğru bilgiye ulaşmanın çok zor hale geldiğini belirten Uzm. Dr. Özgür Gel, “Maalesef her şeyi internet aracılığı ile bilgisayara sorup karşımıza çıkan ilk bilgiyi doğru kabul etmeye başladık. İnternete kavuşan herkes her konuda her şeyi bilmeye başladı. Oysa bu doğru değil. Ebeynler internetteki doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle çocuklarına kendi yöntemleriile tedavi etmeye kalkmasınlar. Mutlaka hekime danışsınlar. Aksi takdirde doğru bilinen yanlış uygulamalarla çocukları daha da hasta ederler” diye konuştu.
Hem mevsim geçişler, hem de okulların açılması ile çocukların toplu ortamlarda daha fazla bulunmaları nedeniyle enfeksiyon riskinin önceki dönemlere oranla arttığını söyleyen Uzm. Dr. Gel, “Ani hava değişikliği nedeniyle yaşanan hastalıklar, çocuklar ve yaşlıları daha çok etkiliyor. Bunların vücut direnci sağlıklı bir bireye göre daha sınırlı olduğu için çevresel değişikliklerden daha kolay etkilenebilmektedirler. Bu dönemde bağışıklık sisteminde çeşitli düzensizlikler meydana gelebilmekte. Bu da doğal olarak enfeksiyonların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Okulların açılması, anne babaların çalışması nedeni ile çocukların kreşlerde kalmaları, daha çok toplu ortamda beraber kalmalarına ve aynı havayı solumalarına neden olmaktadır. Bu da bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının bireyden bireye yayılımını arttırmakta ve çocuklarımızın daha sık hasta olmasına neden olmaktadır” diyerek çocukların bu dönemde daha iyi korunmasını istedi.
“Vücut ısısını koruyacak giysileri tercih edin”
Hastalıkların önüne geçmek için öncelikle mevsim geçişlerini dikkate alarak kılık kıyafet seçimine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Aydın Liva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uzm. Dr. Özgür Gel, “Vücut ısısını 36-36,5 derecede tutmayı sağlayacak optimal giysilerle çocuklarımızı giydirmek faydalı olacaktır. Burada en önemli etken bir anda çok kalın giysiler giydirmek yerine vücut ısısını koruyacak şekilde giysi kalınlığını arttırmak, yine giysileri seçerken bol, rahat, pamuklu giysiler olmasına, çocuğun terini emebilecek ve onu dış ortamlardaki ısı değişikliklerine karşı yalıtabilecek giysiler tercih etmekte yarar var" ifadelerine yer verdi.