Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Art in Village-Köyde Sanat Var” projesi kapsamında Türkiye ve Yunanistan’dan gelen gençler Söke’de.
“Köyde Sanat Var” projesi temel olarak sosyal hayata tam anlamıyla dahil olamamış kırsal kesimde yaşayan farklı dezavantajlara sahip gençlerin kültür-sanat etkinlikleri aracılığıyla yaratıcılıklarını ortaya çıkararak girişimci ruhlarını teşvik etmeyi, farklı kültürlerden gelen gençlerin birlikte ortak kültür-sanat faaliyetleri yürütmelerini sağlayarak aralarındaki sosyal uyumu güçlendirmeyi, kültürel paylaşımın en somut şekliyle onları tanıştırarak var olan ön yargıların yıkılmasına katkıda bulunmak ve çözüm önerileri üretmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Proje süresince çeşitli atölyeler, köy ziyaretleri, dış mekan etkinlikleri, kültür-sanat aktiviteleri gerçekleştirecek olan Türk ve Yunan öğrenci grubu; proje çalışmaları için Kuşadası ve Söke’yi tercih etti. Söke Belediyesi’nin önemli katkı sunduğu proje çalışmalarında Söke’de önemli aktiviteler gerçekleştirildi.
“SÖKE’DE ATÖLYE VE KÜLTÜREL GEZİ”
Söke proje kapsamında yer alan Türkiye’den çeşitli üniversitelerden ve Yunanistan’dan gelen öğrenci grubunu ağırlıyor. Söke’de Tarihi Kemalpaşa Evlerini gezen Türk ve Yunan öğrenciler Söke’nin önde gelen el sanatları örneklerinden olan körüklü çizme yapımı, hasır şemsiye yapımını yerinde gördü. Yöresel zeybek oyununu profesyonel halk oyunu ekibi ile birlikte Söke’de sergileyen öğrenciler Söke’ye bağlı Serçin Mahallesi’ni de ziyaret etme fırsatı buldular.
Söke Belediyesi’ni de ziyaret eden sanat elçisi Türk ve Yunan öğrenci grubunu Söke Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Karakaş karşıladı. Söke ile ilgili genel bilgiler veren Başkan yardımcısı Ahmet Karakaş, yöresel sanatların yaşatılması ve genç nesle tanıtılması amacıyla başlatılan proje için, proje sorumluları başta olmak üzere emeği olan herkesi kutladı.
“HAZIR ŞEMSİYE YAPTILAR”
Söke’de yaklaşık 40 haneli Roman vatandaşların geçim kaynağı olan hazır şemsiye yapımını yakından gören Türk ve Yunan öğrenciler, hasır plaj şemsiyesi yapımını oldukça ilginç buldu. Ellerine kargıları alan öğrenciler şemsiye yaptı. Şemsiye yapımı ile ilgili bilgiler alan gençler, Söke’deki Roman halkın yaşamını da yakından tanıma fırsatı buldu.
“AMAÇ GENÇLERE SANAT ALANINDA FARKINDALIK”
Projenin asıl amacının gençlerin dikkatini küçük yerleşim yerlerindeki sanatlara dikkatini çekmek olduğunu belirten Proje Eğitmeni Özgün Sunar; “Gençlerin nitelikli olarak yetişmeleri, hayattan zevk almaları için sanat alanında farkındalık yaratmak istedik. Esas hedefimiz kırsal alanda yaşayan dezavantajlı gençlerdi. İki ortaklı proje gerçekleştiriyoruz. Proje ortağımız Yunanistan. 9 gün boyunca Kuşadası ve Söke’de olacağız. Atölyeler ve çeşitli kültürel geziler gerçekleştirmeye başladık. Söke’de el sanatları körüklü çizme, hasır şemsiye, bez bebek yapımını yakından görme fırsatı bulduk. Bu gezide öğrenciler el sanatlarını uygulamalı olarak görme ve yapma fırsatı da buluyor” dedi.