Aydın Liva Hastanesi Hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Pelin Özün Özbay, sigara içen kadınların içmeyenlere oranla daha erken menopoza girdiğini belirtti. Bilinçli ve sağlıklı beslenmenin hayat kalitesini arttırdığını belirten Elif Pelin Özün Özbay, doğal beslenen ve fiziksel aktivitelere önemseyen kadınların daha geç menopoza girdiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nce (WHO) tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim’i Dünya Menopoz Günü olarak kabul edildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Elif Pelin Özün Özbay, menopoza girme sürecinin her kadında farklılık gösterebildiğini kaydederek “Çalışanlar, ev kadınlarına oranla, bekarlar evlilere, sigara içinler ise içmeyenlere oranla daha önce menopoza giriyor. Kadınların hayatındaki en önemli dönemlerden biri menopoz sadece fizyolojik değil, psikolojik değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Evlilikteki uyum ve eşlerin anlayış düzeyi arttıkça menopoz sorunları baş etmek daha kolay oluyor” dedi.
Genel olarak adet kanamasının sona ermesi olarak tanımlanan menopoz döneminin biyolojik faktörlerin olduğu kadar psikolojik, sosyal ve kültürel faktörlerinin de olduğunu bu nedenle menopoz sürecinde de bilinçli hareket etmenin şart olduğunu kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Elif Pelin Özün Özbay, “Menopoza girme süreci çeşitli faktörler nedeniyle değişkenlik gösterebiliyor. Menopoz her toplumda farklı algılanma düzeyine göre tarif edilse de bütün dünyadaki kadınların hissettikleri hemen hemen aynıdır. Ateş basması, nedensiz terleme, çarpıntı, nedensiz bir endişe hali, çabuk öfkelenme, cinsel istekte azalma, uykusuzluk, baş ağrısı, vajinal kuruluk belirtilerinin hepsi bir hastada var olabildiği gibi bu belirtilerden sadece birkaçı da hastalar tarafından dile getirilir” dedi.
“Menopoz hayatın sonu değil”
Bazı kadınların menopoz dönemine girmelerini sanki hayatın sonuymuş gibi algıladıklarını bunun da ciddi bir bilinç eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Elif Pelin Özün Özbay, “Menopoza giren kadının da cinsel fonksiyonlarının devam etmesi lazım, menopoz hayatın sonu değil. Ne var ki menopoz döneminde hormon eksikliğinizi tamamlamazsanız, vajeniniz daralıyor, kuruyor, cilt inceliyor. Kadınlar bu dönemde kadınlıklarının bittiğini düşünüyor. Kadınlar genellikle adet görmenin kadınlık fonksiyonu olduğunu varsayıyorlar. Özetle; menopoz döneminde kadınlar bilinen sıkıntıların yanı sıra cinsel kaynaklı sıkıntılarını da büyük bir açıklıkla hekimleriyle paylaşmalı ve daha güzel ve kaliteli bir yaşam için işbirliği yapmalıdır. Yaşamın her döneminde olduğu gibi egzersiz bu dönemde de çok önemlidir. Menopozda kemik erimesini önlemek için 20-25 dakika yürüyüş yapılmalıdır” diyerek bilinçli bir yaşam ve beslenme ile kadınların menopoz dönemini kolaylıkla atlatabileceğini söyledi.