Aydın’ın Efeler ilçesinde kıraathanelerin kapalı alanlarda sigara yasağının başlamasıyla beraber çay satışların da artış olduğu belirtildi.
Aydın Bakalar Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Ertekin, Ülke genelinde 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde ve lokantalarda da, sigara içme yasağına uyum sağlanması yasal bir zorunluluk haline gelmesiyle Aydın da sigara içenlerin sayısında azalma olduğunu ifade etti.
Efelere sigara tiryakileri dışarı çıkıp sigara içeceklerine çaylarını tazelettirdiklerini belirten Ertekin, “Ülke genelinde kapalı alanlarda sigara yasağı uygulanmasıyla birlikte Aydın’da sigara içenlerde azalma oldu. Daha öncelerde toplu taşıma araçlarında, hastanelerde okullarda tüm kapalı mekânlarda herkes çok rahat sigara içiyordu. Sigara içmeyenler de bundan rahatsızdı ve sigara içenlerden daha fazla etkileniyordu. Kapalı alanlarda sigara içme yasağı kanunu çıktıktan sonra gerek Aydın da gerek ülke genelinde bu kanuna karşı saygı gösterildiği gibi uyuldu. Efelerde eski tiryakiler sigara yerine çayını tazelettiriyor ya da gazete okuyor. Sigara içenlerin sayısın da azalma var. Genel anlamda bakıldığın da herkes bu uygulamadan memnun durumdadır” diye konuştu.
Kıraathane işletmecisi Çetin Akar’da, sigara yasağının yürürlüğe girmesiyle çay satışlarında artış olduğu, mekânın içinde sigara içilmediğinden içerisi sigara kokmadığı gibi tavan ve yan duvarların da sigara dumanı ile sararmadığını, sık sık badana ve boya derdinden kurtulduklarını ifade etti.