Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğinde, “Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu"na proje ortakları Söke Beşparmak (Latmos) Doğa ve Kültür Derneği ile Söke Belediyesi başvuru yaptı.
“Kadın Eliyle Pamuğa Dokunan Latmos” adlı proje ile bir taşla üç kuş vurulacak. Söke’nin marka değerleri pamuk ve Latmos dağlarının tarih öncesi kaya resimleri öne çıkarılacak, Söke’nin Tarihi Kemalpaşa Evleri kimlik kazanacak ve kadınların üretim ile ekonomilerine katkı sağlanacak. Proje başvurusu 28 Haziran tarihi itibariyle yapılırken, sonuçların Eylül ayı içinde açıklanması bekleniyor.
Proje’nin uygulamasında Latmos’ta bulunan 8000 yıllık tarih öncesi kaya resimleri desenlerinin çıkarılarak modellenecek. Bu modeller, Söke Kemalpaşa Mahallesinde tarihi Nuhbey Konağı’nda kurulacak butik tasarım atölyesinde Söke Pamuğu ile dokunan kumaşla buluşturulacak. Atölyede kadınlar tarafından üretilecek turizme yönelik tekstil ürünler hem kadınlara istihdam sağlayacak, hemde ilçe ekonomisine katkı sağlamış olacak. Turizm sektöründe tarih, pamuk ve kadın potansiyelini bir araya getirecek olan “Kadın Eliyle Pamuğa Dokunan Latmos” adlı proje; eğitim, üretim ve tanıtımı buluşturacak. Projenin; Söke’nin markalaşma ve tanıtım faaliyetleri ile yerel kalkınmanın yanında, bölgenin ulusal ve uluslararası ölçekte kültür turizmine kazandırılmasına katkı sağlaması da hedefliyor.
Söke Beşparmak (Latmos) Doğa ve Kültür Derneği’nin böylesi bir projeyi kendilerine sunmasını çok değerli bulduklarını ve proje ortağı olmayı kabul ettiklerini söyleyen Söke Belediye Başkan Yardımcısı Mine Aşçı, projenin kabul edileceğini umduğunu söyledi. Söke’nin kalkınmasında turizm potansiyelini değerlendirmenin çok önemli olduğunu belirten Mine Aşçı; “Kemalpaşa Mahallesi ilçemizin turizme sunabileceği önemli argümanlardan biri. Burada restorasyon anlamında önemli çalışmalarımız var. ‘Kadın Eliyle Pamuğa Dokunan Latmos’ projesi Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni destekleyeceği gibi; ilçenin bir başka kültürel değeri olan tarih öncesi kaya resimlerini tanıtacak, kadınların üretim yapmasını ve ekonomiye katkı sağlamalarını sağlayacak bir proje” dedi. Aşçı projeyi hazırlarken heyecan duyduklarını belirtirken, “uygulamaya geçmesini de arzu ediyoruz” diye konuştu.
Aydın ilinin diğer önemli bir turizm kenti olan Didim de proje heyecanı yaşıyor. Didim Kaymakamlığı, ADÜ, Milet Müze Müdürlüğü, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Meandros Kültür, Sanat ve Turizm Derneği’nin proje ortaklığında “Milet Seramiklerinin yeniden üretilmesi” projesi ile Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’na başvuru yapıldığı öğrenildi.