Tarım Bakanlığı tarafından bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılmasına dair zeytin üreticilerine "geleneksel zeytin bahçelerinde rehabilitiasyon desteği" adı altında yeni destekleme modeli başlatıldı.
2016 yılında ilk kez uygulanacak destekleme modeli ile ilgili olarak Söke İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda üreticiler bilgilendirildi.
Söke Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda Söke İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından destekleme modeline başvuruda bulunacak üreticilerde ve arazilerde aranan şartlar hakkında bilgiler verildi. Desteklemelerde verilecek miktarın dekar başına 100 TL olduğu, son başvuru tarihinin ise 30 Eylül 2016 mesai bitimi olduğu ifade edildi.
Bu destekleme kapsamında yaprak/kök oranının düşmesi nedeniyle obur dal oluşumunun arttığı, verim ve kaliteden düşmüş geleneksel zeytin yetiştiriciliği yapılan bahçelerde gençleştirme budaması ile verim ve kalitenin arttırılması amaçlanıyor.
Yapılan açıklamalarda; “Başvuru sonrasında yapılacak tespitlerde bahçelerinin uygun görülmesi halinde, zeytin bahçelerinin en az 1/5 inde ihtiyaç duyulan ağaçlarda 15 Ekim 2016- 31 Mart 2017 tarihleri arasında gençleştirme budaması yapması gerekmektedir” denildi.