Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Karakaya Köyü’nde yaşayan kadınlar kuraklık ve susuzluk nedeniyle hayatlarının köydeki kayalar gibi karardığını belirttiler. Milenyum çağında elde çamaşır yıkamaktan, kuyulardan su çekmekten bıktıklarını belirten köyün kadınları hemcinsleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan yardım istediler.
“Artık huzur etmek istiyoruz”
Köyde doğup büyüdüğünü ve 50 yaşından sonra huzur etmek istediğini belirten Karakaya Köyü sakinlerinden Elif Seytin, yazın susuzluk nedeniyle köyde yaşamın çok zorlaştığını belirterek, “Köyde kurak yılların yazında yaşamak çok zor. Dağımızda suyumuz var ama evimize akmıyor. Pompa kurulması gerekiyormuş. Gençliğimde elde çamaşır yıkamaktan bıktığım için çamaşır makinesine hasret yaşadım. Belli yaşa geldik çamaşır makinesine kavuştuk, şimdi de susuzluktan çamaşır makinesini çalıştırmıyoruz. Bu çağda elde çamaşır yıkıyoruz” diye konuştu.
Zor durumlara alışık olmadıklarını ve yaz mevsimi geldiğinde henüz 21 yaşında olmasına rağmen yarım asır geride yaşadıklarını belirten gelin Elif Seytin ise, “Sular kesilince adeta Türk filminde izlediğimiz günleri yaşamaya başladık. Bu çağda kovalarla kuyudan su taşıyıp elde çamaşır bulaşık yıkmak zor geliyor. Yetkililerin bizi bu sıkıntıdan kurtarmasını bekliyoruz” diye konuştular.
“Çileyi kadınlar, sıkıntıyı bekar erkekler çekiyor”
Köyün 2. azası Sadettin Çetin yaşanan susuzluğun evli kadınları zora soktuğunu bekar kızları ise evlikten soğuttuğunu belirterek “Köyümüze su 2004 yılında geldi. Herkes rahata kavuştu. Ancak bir süre sonra kurak yıllarda çeşmelerden su akmaz olunca kadınlar için ev işleri çekilmez oldu. Köydeki erkeklere de yaşam koşulları susuzluktan dolayı zorlaştığı kızlar varmaz oldu. Aslında köyümüzün yakınındaki su olan bölgeye güneş paneli kurulup su pompalansa sıkıntı çözülecek. Kurak yılların yaz mevsiminde su olmadığı için her şey sıkıntı oluyor. Çeşmelerden sürekli su aksa hayat da su kadar aziz geçecek” diye konuştu.