Kuşadası Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen Özendirme Yarışması’nda Kuşadası Belediyesi ve KEGEV işbirliğiyle, KEGEV’e ait tarihi binanın Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER) ismiyle sanatsal ve tarihi değer taşıyan öğelerin sergilendiği bir müze olarak rekonstrüksiyonu yapılarak halka kazandırılması nedeniyle "Başarı Ödülü" almaya hak kazandı.

Tarihi Kentler Birliği tarafından 15 yıldır düzenlenen, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül töreni ÇEKÜL Vakfı ile Akdeniz Tanıtım işbirliğinde gerçekleşen YAPEX Restorasyon Fuarı’nda yapıldı. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuar kapsamında düzenlenen Özendirme Yarışması’na 47 belediye 83 proje ile başvurdu. Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Eğitim Geliştirme Vakfı (KEGEV) Hizmet Binası Rekonstrüksyon Projesi’yle katıldığı yarışmada "Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

KEGEV Hizmet Binası Rekonstrüksyon Projesi, TKB tarafından, koruma politikalarının devamlılığı bağlamında aynı aks üzerinde tamamlanmış diğer uygulamalarla birlikte değerlendirilerek sivil mimarlık örneği geleneksel bir konutun restore edilerek, kültür merkezi olarak halka kazandırılmış olması, proje kapsamında ele alınan yapının Yıldırım Caddesi üzerinde, Kuşadası koruma ve canlandırma koridorunda bulunması ve Kuşadası Belediyesi tarafından tamamlanmış Çalıkuşu Evi, Efe Suphi Evi gibi projelere komşu bir yapı olması nedeniyle ödüle layık görüldü. Ödülü Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası Belediyesi adına, Gaziantep Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’den aldı.

Ödül töreninde ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kültürel miras ve işlevlendirmenin önemine dikkat çekerek “Tüm kesimleri bir araya getirmeyen bir ulus yarınlarını güçlü kılamaz. ÇEKÜL Vakfı’nın 26 yıldır vurguladığı kamu-yerel-sivil-özel işbirlikleri artık kurulmaya başladı. Ne yaparsak yapalım kültüre pay ayırmak zorundayız. Özel sektör de dahil olmak üzere önceliğimiz kültür olmalıdır. Tarihi Kentler Birliği’nin 15 yıldır devam eden ‘Özendirme Yarışması’na ilk başladığımızda koyduğumuz hedefler çok da anlaşılmamıştı. Ama şimdi ismini neden ‘Özendirme Yarışması’ koyduğumuz, aldığımız sonuçlardan ve yerel yönetimlerin kültürel miras alanında yürüttükleri başarılı çalışmalardan anlaşılıyor. Anadolu topraklarındaki bu büyük kültürün sahibi olduğunu yerel yönetimler fark etmeye başladı. Bu nedenle hemşehrilik kültürünü hatırlayanlar kentlerini geleceğe taşıyabilir. Yurdumuz diyebilmek için önce yurttaş olmak gerekir.” dedi.

15 YILDA 7 ÖDÜL
Kuşadası Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 15 yıldır düzenlenen yarışmalarda 2003 yılından bu yana, çarpık yapılaşma sonucunda kent genelinde yaşanan kimlik kaybının önüne geçebilmek amacıyla tarihi dokunun ve eski sokakların kurtarılması projelerine öncelik vermesi nedeniyle yedi kez çeşitli ödüller aldı.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Tarihi Kentler Birliği tarafından bir kez daha ödüle layık görülmenin gurur verici olduğunu belirterek “İlçemizde Kuşadası’nın sahip olduğu tarihi kent dokusunu korumak üzere yaptığımız çalışmaların ödüllendirilmesi, motivasyonumuzu arttırmakta ve doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. Çalışmalarımıza yine aynı aks üzerinde bulunan ve GEKA tarafından desteklenen Tarihi Kuşadası Limanı ve Kültürel Rotalar projesi kapsamında ‘Ege Mutfakları ve Türk Kahvesi’ adı altında geleneksel Türk mutfaklarının yer alacağı iki tarihi evin restorasyonu ile devam edeceğiz. 2017 yılında bitirilerek hizmete açılacak olan bu mekanların yanı sıra, Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğiyle onlarca evin proje çalışmalarını ise sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.