Aydın’ın Efeler ilçesinde yer alan Zincirli Han Butik Otel’in alt bölmelerinde yer alan tarihi dükkânlar el sanatları merkezi oluyor.
Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Zincirli Han’da 29 odalı ve 43 yatak kapasiteli, Osmanlı mutfağı, restoran ile alt bölmelerinde teşhir ve satış yerleri bulunuyor.
Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü Buharkent Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan usta öğretici Sakine Akçam, kurumdan emekli olduğunu belirterek, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladığı Zincirli Han’ın teşhir ve satış alanında ki atölyesin de el sanatları çalışmalarına başladığını ifade etti. Akçam, Zincirli Han’ın konseptine uygun el sanatların bu alan da tasarlanıp icra edilmesinin en büyük arzusu olduğunu belirterek, “En büyük hayalim çalıştığım kurumdan ekmekli olduktan sonra kendime bir atölye açarak özgür çalışmaktı. Efeler de yer alan Zincir Han muazzam bir yapı. Zincirli Han’ın konseptine uygun el sanatların bu alan da tasarlanıp icra edilmesinin doğru olacağını düşündüm. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladığım Zincirli Han’ın teşhir ve satış alanında yer alan bir dükkânda el sanatları çalışmalarına başladım. Özellikle hediyelik eşyaya yönelik tasarımlarımız var. Ana maddesi toprak olan çanak ve çömlek süsleme, fıstık kabuğundan saksı yapımı, ceviz kabuğundan kaplumbağa yapma, kabak süsleme, seramikten gül çiçek figürleri yapma, cam objeleri boyama, kâğıt hamurdan kabartma resimler ve ayrıca Aydın iline özgü erkek zeybek ve kız takıları yer alacak” dedi.
ZİNCİRLİ HAN
Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir bölümü olan Zincirli Han, 1708 yılında Aydınlı olan Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından küçük bir mescit, medrese, han ve hamam olarak yaptırıldı. 1922 yılında Yunanistan’ın, işgal ettiği Aydın’dan çekilirken külliyeyi yıkmasının ardından 1926’da, medresenin ortasından yol geçirildi. Nasuh Paşa Külliyesi, konaklama ve ticaret amacıyla inşa edilen, kagir ve ahşap bir yapı. Zincirli Han, iki bölümlüden oluşuyor. Ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlı. Caddeye açılan kapısının üzerinde kitabesi bulunuyor. Moloz taş ve tuğlayla inşa edilen hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi, iç avluya açılıyor. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında 27 odası var. Ahşap örtülü odalarda, ocaklar ve dolap nişleri bulunuyor. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan, hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki caddede, sivri tuğla kemerli üç dükkân bulunuyor. Bu bölümlerde yolcuların, hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler var. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında, enine iki bölümden oluşan hamam yer alıyor.