Tarihi insanoğlunun varlığı ile neredeyse eşdeğer olan toprak kap ve testicilik gelişen teknolojiye inat yeniden gündeme gelmeye başladı. Teknoloji günümüzde pek çok yeniliği getirirken, insanların havadan sonra yaşam için en elzem ihtiyacı olan suyu hem muhafaza eden hem de tat veren testiler asırlar sonra yeniden gündeme geldi. Testiye olan rağbet artınca Türkiye’nin en önemli torak kap üretim merkezlerinden biri olan Karacasu’da testi üretimine yeniden ağırlık verilmeye başlandı.
Hammaddesi kil olan seramik ve testilerin tarihçesinin insanoğlunun ateşi bulması ile eşdeğer olduğunun söylendiğini belirten Karacasulu seramikçilerden Ali Bardak, “Suyu taşımak, muhafaza edebilmek için kaplar yapma zorunluluğundan seramik doğmuştur. Yüzyıllar boyunca, kap kacak yapımında kullanılan kilin aynı zamanda çok sağlıklı olduğu asırlar sonra yeniden ortaya çıktı. Teknoloji sayesinde her şeyin alternatifi daha güzeli üretildi. Ama insanlar yeniden toprak testiden su içmeye başladı” diyerek buzdolabı ve dayanıklı pet şişelerin üretilmesi ile kullanılmayan testilerin yeniden kullanılmaya başladığını söyledi.
Aydın’da incir hasat sezonunun başlaması ile birlikte toprak testiler pazar tezgahlarını süslemeye başladı. Özellikle incir bahçelerine göçüp hasat sezonu boyunca bahçede duranların toprak testinin suyu ile serinlediğini belirten Ali Bardak, “Şu anda insanların çoğu yaz gününde üşütüyor. Bunun nedeni terli iken elektrikli makinelerle soğutulmuş suyu içmekten kaynaklanıyor. Oysa testi ve küp suyu ile serinleyenler bu tür sıkıntı ile karşılaşmıyor” diye konuştu.
Boyutuna göre tanesi 10 ile 25 TL arasında satılan toprak testileri özellikle dağ köylerinde yaşayanlar ve şehirde yaşayıp sağlığına düşkün olan kişilerin satın aldığı, testiye konulan suyu daha lezzetli hale getirmek için testilerin kapaklarının çam kozalağı ile kapatıldığı belirtildi.