Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, Büyükşehir yasası gerek idari gerek mali açıdan ilçe belediyelerini güç durumda bıraktığını savundu.
Başkan Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, önem arz eden yetkilerin bir üst belediye olarak Büyükşehir belediyesinin elinde olduğunu belirterek, “İdari yetki elinizde yoksa ilçe belediye başkanı olarak hiçbir şey yapma şansımız görünmüyor. Bakıldığın da 15 belediye meclisi üyeniz var. Meclis gündemini tartışıyorsunuz ve ardından karar alıyorsunuz ancak uygulamaya geçemiyorsunuz. Çünkü 1/ 5000 ‘i Büyükşehir den geçirmek zorundasınız. İmar planını uygulayamıyorsunuz. Dolayısıyla bunların tamamı Büyükşehir’in elindedir. İller bankasından ilçe belediyelerine yapılan ödeneklerin yüzde 40’ı Büyükşehir’e, yüzde 10’u da ASKİ ‘ye gidiyor. Dolayısıyla ilçe belediyeleri personel giderleri de eklenince her ay 750-800 bin lira açık veriyor. Bu şartlarda ilçe belediye başkanların şansı çok zorlanıyor. Büyükşehir elimizi kolumuzu bağlıyor. Hizmet verme ve vaatleri yerine getirme noktasın da sıkıntılar var” ifadelerine ye verdi.
İki yıla aşkın bir süredir Büyükşehir kapsamında olan Aydın ilin de 1/ 5.000’lik imar planının ihaleye çıkamadığını ifade eden Germencik Belediye başkanı Ümmet Akın, “ Halen 1/5000’lik bir imar planı hiçbir ilçede ihaleye çıkmış değildir. Örnek iki yıl içinde her ilçede 5 binlik imar planlarını ihaleye çıkması lazım. Biz Germencik olarak haritaları bitirdik ve dijital ortamlara da taşıdık. 1 milyon 300 bin lira harcanarak şu anda ilçe belediyelerin hiç birinde hazırlanmadığı harita çalışmaları biz dijital ortamda hazır vaziyete getirdik. İlçe belediyesi olarak 1/5.000’lik imara hazırız. Germencik ilçesine fakülte açmak istiyoruz. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Enerji, Tarım ve Seracılık bölümlerin açılması için ön hazırlıklarımızı tamamladık ancak ADÜ yönetimi bunun alt yapı hazırlıkları ile projeyi hızlandırmasını bekliyoruz. Bunun da Büyükşehir’in 1/5000’lik imar kapsamındadır. Germencik ilçesinde organize hayvancılık bölgesi, sera ve organize sanayi bölgesi, 7-8 katlı Türk mimarisine uygun konut projeleri yanı sıra geniş park-bahçe peyzaj alanları ile ihtiyaca cevap verebilecek ileriye yönelik otopark projelerin hazırlanmasını bekliyoruz. Dışarıdan gelecek büyük yatırımcıların önü kesiliyor. Akıllı bir Büyükşehir belediye başkanı, siyasi görüşleri ne olursa olsun ilçe belediye başkanlarıyla toplantı düzenleyerek ilçelerin sorunlarının ortaya konulmasını sağlamalıdır” diye konuştu.