Aydın’da geçen yıla kadar en önemli tarım ihraç ürünleri arasında yer alan çileğin tadı, Rusya krizi ile birlikte kaçtı. Binlerce dönüm alan üzerine üretimi gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yıl kilosu toptan 3-4 TL arasında satılan çileğin fiyatı yaklaşık yüzde 50 oranında düşünce üreticinin da hayalleri suya düştü. Tarlalarda artan işler, iş arayan tarım işçilerini mutlu ederken, evdeki hesabı haldeki rakamlarla uyuşmayan üretici ise kara kara düşünmeye başladı.
Aydın’da rekolte bakımından son yılların en güzel sezonlarından birini yaşayan çilek üreticisi, tarladaki güzelliği halde bulamayınca yıkılmaya başladı. Bu yıl çileğin rekolte ve kalite noktasında iyi yerde olduğunu ifade eden üretici Ali Akkaya,” Bu yıl 1. kalite çilek üretimi elde ettik. Ama alım noktasında üreticinin mağdur olmaması için fiyatların 3 tl ile 4 tl arasında olması gerekiyor. Geçen yıl 3-4 arasında satılan ürünler bu yıl 1,5-2 TL arasında ancak satılıyor. Bu durum bu şekilde devam ederse çilekçilik biter. Fiyatların düşüklüğünü şuan çilek ihracatın azlığından dolayı oluştuğunu düşünüyoruz” diyerek yetkililerin Rusya krizi ile başlayan sorunun çözümü için alternatifler üretmesini istediler.
Ürün fiyatı ne olursa olsun işçiler olarak toplayanın 35 TL, kasa taşıyanların 50 TL gündelik aldığını belirterek kendileri açısından bir sıkıntının olmadığını belirttiler. Çilek tarlasında çalışan işçilerden Yunus Çıtlakçı ”Bu yıl çilekte bereketli bir sezon yaşıyoruz. İşlerimiz çok güzel gidiyor. Sabah saat 06 ile 14 saatleri arasında çalışıyoruz. Toplayan 35 TL, kasa taşıyan 50 TL yevmiye alıyor. Sıcak olduğu zaman biraz sıkıntı oluyor ama onun haricinde güzel, bol çilekli bir sezon yaşıyoruz” şeklinde konuştu.