Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti.
Ziyarette AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, AYSO Meclis Başkanı ve Ortaklar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, AYSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Merve Alpargun Altıntaş, Salih Fahlioğulları, Yönetim Kurulu Üyeleri Fetay Eliçelik, Mehmet Küçük, Levent Candal, Sinan Yılmaz, Genel Sekreter Kerem Öden, Ortaklar OSB Müdürü Semiha Özgen hazır bulundu.
Ziyarette AYSO hizmet binası yeri ve EBSO’dan ayrılma süreci hakkında bilgi veren AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Odamızın, 2008 yılında faaliyete geçişinde kaynak ve birikimi olmadığı gibi demirbaş olarak EBSO dan devraldığımız sadece 600 üyenin sicil dosyası vardı. Bu şartlarda, üyelerimiz için hizmete kesintisiz devam ederek 1 milyon TL lik oda bütçesine ve 950 sanayici üyeye ulaşmış durumdayız. Bu aşamada, Aydın Ekonomisine yön vereceğine inandığımız Aydın Serbest Bölge Projesini, kadınların istihdamına katkı verecek GEKA destekli Anaokul Projemizi, yakın zamanda da daha iyi şartlarda hizmet vermek üzere Odamıza ait yeni hizmet binası çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Bu konular hakkında yaşanılan gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edip, görüş ve tasviplerinize sunarak desteğinizi isteyeceğiz” dedi.
“AYSE ile Aydın ekonomisinde taşlar yerine oturacak”
Aydın Serbest Bölgesi’nin( AYSER) kurulmasının Aydın ekonomisinde eksik taşları yerine oturmasını sağlayacağını belirten Şahin, “AYSER’ in tam anlamıyla faaliyete geçmesi zorlu ve uzun bir süreci kapsayabilir. Ancak AYSER, İlimizde yolcu ve kargo taşımacılığı için faaliyete geçecek havaalanının hizmet vermesini, ilimizde ulusal ve dünya çapında bilinen yabancı markaların yatırım yapmasına, yan sanayi ve hizmet sektörünün de aynı şekilde gelişmesine, Aydın’ın potansiyel ekonomik değerlerinin katma değeri yüksek ürünler olarak ihracatına ve istihdama çok büyük katkısı olacaktır. AYSER’in kuruluşuna katkı verecek AYSO ve diğer kurum ve kuruluşlar olarak; AYSER ’in yönetiminde en dinamik ve süreklilik arz eden yönetim anlayışını oluşturmak üzere bir araya geldik. AYSER’in bölgemiz ve Ülkemiz için örnek bir yapı olacağını düşünerek çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
“Sanayici her türlü desteğe hazır”
AYSER’ in faaliyete geçmesine kadar geçecek sürede, burada çalışacak yetişmiş işgücü ihtiyacının Mesleki Eğitimle hazırlanması gerektiğini ifade eden AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu da, “Meslek Liselerimizde Aydın imalat sektörünün talep ettiği metal, ahşap, motor, tekstil, endüstriyel boyama, tasarım, makine ressamlığı vb bölümlerine öğrenciler kayıt olmadığı için meslek lisesi mezunlarının imalat sektörüne geçişi yok denecek kadar azalmıştır. Bu ülkemizin sorunu, kısa zamanda meslek liselerinde gerekli dönüşüm yapılmazsa, mesleki eğitimi seçen öğrenci ve hatta veliler teşvik edilmezse, işgücü ihtiyacı karşılanamadığı için yeni yatırımların yapılması mümkün olmayacaktır. İyi bir mesleki eğitim almış bir gencimiz imalat sektöründe ortalama 1800-1900 TL maaş almaktadır. Ayrıca, kısa sürede usta seviyesine gelerek ve fazla mesailerle bu ücreti katlayabilmektedirler. Artık sanayide büyük küçük firma ayrımı yapmadan her işletme iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanlarına en iyi şartları oluşturmaya gayret gösteriyor. İşyerlerinde üretim daha planlı ve bilinçli yapılıyor. Bunları mesleki eğitimde henüz bölümünü seçmemiş öğrencilere anlatıp göstermek gerekiyor. Bunu için sanayici üyelerimiz her türlü desteği vermeye hazırdır” dedi.
Sanayicilerin mutlaka ihracat yapmak için kendilerini zorlamaları gerektiğini, iç pazarın pek çok üretim konusunda doyum noktasına geldiğini, yurtdışında yeni pazarlara açılmak gerektiğini belirten Çerçioğlu, “Daha çok ihracat yapmakta geri duran yada fason çalışan sanayicilerimiz için ihracatta verilen desteklerin daha kolay elde edilebilir şekle dönüştürülmesi ve çeşitlendirilmesi konusunda teşvik mevzuatının yenilenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Bu ziyaretlerle Aydın sanayisi hakkında önemli bilgiler aldığını ifade eden Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak ise, Aydın Sanayisi ve imalat sektörünün gelişimi için oluşturulan projelerin çok iyi etüt edilmesi gerektiğini, Aydın Serbest Bölgesi (AYSER) projesi için iyi bir fizibilite raporunun hazırlanmasının çok önemli olduğunu, AYSER için Ekonomi Bakanlığınca gerekli olur verilmesinde, AYSER’i yönetecek firmanın oluşturulmasında ve verimli çalışmasında, en önemlisi de yerli ve yabancı yatırımcının AYSER’i tercih etmesinde hazırlanacak fizibilite raporunun etkisinin olacağını ifade etti. Aydın’ da Serbest Sağlık Bölgesinin de kurulması için tüm potansiyelin olduğunu belirten Vali Koçak, Dünyada gelişmiş ülkelerin vatandaşlarının sağlık turizmi ile en uygun koşullarda sağlık hizmeti alabilmeleri için milyar dolarlık fonlar oluşturduklarını, Serbest Sağlık Bölgesi ile bu potansiyeli Aydın’ a çekebileceklerini, aynı zamanda sağlık personeli ve ekipmanlarının da bu bölge için ihtiyaç olacağını, Serbest Sağlık Bölgesine hizmet verecek yan sanayinin kurulmasında ve yıllardır talep edilen sivil havacılığa hizmet verecek havaalanının da faaliyete geçmesinde önemli katkısı olabileceğini belirtti.
Vali Koçak, Aydın sanayisinin gelişimi için yürütülen projelerde ve yaşanılan sorunların çözümü için hep birlikte hareket edip dayanışma içinde olmanın önemine değinerek başarılar diledi.
Vali Koçak’a ziyareti için teşekkür eden AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın Valim, Sizin Aydın sanayisine göstermiş olduğunuz yakın ilgiden ve Odamızı ziyaretinizden dolayı sanayici üyelerimiz ve odamız adına teşekkür ederim. Ayrıca Siz de uygun görürseniz, İlimizin önemli sektörleri olan maden, makine, gıda ve tarım ürünleri hakkında sanayi tesislerimizde, Sizlere detaylı bilgilendirme yapmak üzere bir araya gelebiliriz. Bu faaliyetler, sanayicimize büyük güç verecektir”