Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, il genelinde jeotermal kaynaklı çevre kirliliği etkilerinin sadece bitkilerde değil; insan ve hayvan sağlığı üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu savundu.
Aynı zamanda Efeler Belediye Meclis üyesi olan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, jeotermal santrallerinin yarattığı kirlilikten sadece incir bitkisi ile günde tutulmaya çalışıldığı oysa bütün tarım ürünlerinin ve canlı hayatının da etkilendiğini söyledi.
Aydın’da doğal yaşamın tehlikede olduğunu vurgulayan Vergili, “Çevre dernekleri olarak çözüm yolları üretmeye çalışıyoruz. Jeotermal bölgelerinde İncir bahçeleri üzerinde yapılan araştırmalar kükürt oranları çok fazla çıktı. Bu durum diğer ürünler için de geçerlidir. Jeotermalin yarattığı etki, bütün ürünlerde görülmektedir. Aydın’daki vatandaşları bu kirliliğe karşı çıkmaya davet ediyoruz. Çevre kirliliğine sebep olan etmenlerin başında jeotermal santralleri yanı sıra sanayi atıkları, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları ve egzoz gazları gelmektedir. Aydın’da yüzde 20 oranında jeotermal kuyuları açılmıştır. Açılan kuyularla çevrenin ne kadar kirletildiğini görüyoruz. Yüzde 80 oranında açıldığında ne olacağını düşünebiliyor musunuz? Aydın ölü bir şehir olur. Tarım ürünleri etkilendiği kadar insan ve havan sağlığı içinde tehlike arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Jeotermal enerji üretimi sonucu oluşan buharın Aydın’a verdiği zararın araştırılıp uzmanlarca ölçümlerin yapılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyon TL bütçe ayırdığı ve bunun bölge için önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Vergili, tüm kurum ve kuruluşların herkesin ortak paydası olan çevreye karşı duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.